Čo máme nové?

Silná zima zasiahla aj prímorskú osadu Tale

pridal: charita | dátum: 1. februára 2017 | kategória: Albánsko

Naša koordinátorka sr. Magda Cerovská nám poslala z Albánska informácie k aktuálnej situácii:  „V našej osade namerali síce „iba“ mínus osem stupňov Celzia, ale pre rodiny nastala ťažká situácia. Zamrzla voda, vypadol elektrický prúd a mnohé rodiny ostali bez základných potravín. Deti mrznú doma, sú podvyživené, prechladnuté, s horúčkami a bez lekárskej pomoci. Neboli sme pripravení na takú zimu. Aj naše centrum bolo bez vody štyri dni, roztrhlo nám potrubie. Vďaka úzkej spolupráci medzi rehoľnými komunitami dokážeme pomôcť rodinám, aby mali aspoň chlieb a pitnú vodu, teplé oblečenie, deky. Snažíme sa byť tam, kde nás najviac potrebujú., a poskytnúť im aspoň to najzákladnejšie. Zobrali sme k nám do centra rodinu Gjeta. Dostala som naliehavé vnuknutie ísť navštíviť túto rodinu. Našli sme ich v katastrofálnej situácii. Odpojili im elektrinu, pretože neplatili, nemajú pec, aby mohli kúriť. Všetky tri deti mali vysokú horúčku. Najhoršie bol na tom malý Damián, ktorý ešte nemá ani rok. Mal akútny zápal pľúc a voda mu už začínala zalievať pľúca.

Otcovia rogacionisti z našej farnosti vybavili lekára z Tirany a Damián so svojou mamou boli prijatí do nemocnice. Jeho dve malé sestry máme teraz dlhodobo u nás. Damián je momentálne už stabilizovaný a teší sa zo života. Musí však ešte absolvovať operáciu. Viem, že naši dobrodinci nielen posielajú peniaze pre deti, ale sa za ne aj modlia. Aj život Damiána je výsledok našich spoločných modlitieb. Skutočne tu rozhodoval čas. Stačilo pár hodín, a Damián by bol zomrel. Otec António, rogacionista, povedal: „Videli sme naozaj zázrak. Je to veľká milosť, čo sa stalo s týmto chlapcom.“ Cítime veľkú vďačnosť za Adopciu na diaľku®, pretože cez Slovenskú katolícku charitu máme vždy spoľahlivú a pohotovú pomoc. Sme si isté, že Pán svojou láskou zahŕňa naše deti v Bregdet. Úprimne vám všetkým ďakujeme za podporu a vyprosujeme vám Božie požehnanie a veľa milostí do každého nového dňa.