Aktuality

Čo máme nové?

Charita v Kolomyji pomáha núdznym deťom a rodinám pravidelne. Pridaj sa aj ty a zapoj sa do nášho projektu

pridal: charita | dátum: 4. mája 2017 | kategória: Ukrajina

Minulý rok sme začali cez náš projekt spoluprácu s Charitou Kolomyjsko-Černiveckej eparchie (diecézy). Charita má sídlo v ukrajinskom meste Kolomyja a pomáha ľuďom v núdzi priamo v meste, no i v širokom okolí.

„Aktivity tejto miestnej charity sú zamerané na pomoc sirotám, chorým a znevýhodneným deťom, mladým zo sociálne slabých rodín, seniorom, vnútorným presídlencom,  hendikepovaným a obyvateľom, ktorí sú v núdzi, či v kritickej životnej situácii. Takýchto ľudí na Ukrajine žiaľ pribúda. Zhoršujú sa sociálne i ekonomické podmienky obyvateľov, rastie nezamestnanosť, za posledné roky sa zvyšujú ceny tovarov aj energií. Krajina zažíva veľkú nestabilitu“, vysvetľuje projektová koordinátorka Martina Borčíková, ktorá Ukrajinu navštívila viackrát. Napriek tomu, že štát na Ukrajine Cirkev ani diecézne charity finančne nepodporuje, Cirkev aj dobročinné organizácie vyvíjajú veľké úsilie, aby boli blízko tým najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva.

 „Riaditeľa charity, o. Sergija Trifjaka som stretla pri pracovných cestách viackrát. Je zapáleným človekom a kňazom, ktorý pozná problémy a trápenia bežných ľudí veľmi dobre. Neúnavne sa angažuje pre pomoc najbiednejším a opusteným,“ hovorí ďalej M. Borčíková. Jednou z pravidelných aktivít Charity v Kolomyji je potravinová pomoc pre chudobné deti, rodiny i seniorov. Takúto akciu robili aj v uplynulých týždňoch. Pomoc v podobe potravinových balíčkov, ktoré obsahovali napríklad cukor, krúpy, vajíčka, maslo apod., rozdistribuovali charitní pracovníci pre 180 rodín. Medzi príjemcami boli aj ukrajinské deti z oblasti Kolomyje, ktorým pomáhajú i slovenskí darcovia cez projekt Adopcia na diaľku®. M. Borčíková pozýva zapojiť sa aj nových darcov a prejaviť solidaritu deťom na Ukrajine:

 „Spoluprácu s Charitou Kolomyjsko-Černiveckej eparchie rozširujeme a do projektu adopcie zaradzujeme ďalšie deti. Staň sa adoptívnym rodičom na diaľku aj ty a podpor konkrétneho ukrajinského chlapca, či dievča z chudobnej rodiny. Za tvoju pomoc a podporu pre deti v núdzi vopred ďakujeme.“

Výška mesačného daru pre jedno dieťa je 20 Eur, ročne 240 Eur. Financie sú používané najmä na podporu vzdelávania, zlepšenie stravy, zabezpečenie školských pomôcok, či liekov. Prihlásiť sa do projektu je možné cez: http://www.adopcianadialku.sk/?page_id=523&krajina=Ukrajina  alebo vyžiadaním prihlášky cez e-mail: adopcianadialku.ukrajina@charita.sk .

Môžete si pozrieť aj video (v pôvodnom znení), kde o distribúcii pomoci núdznym rozpráva riaditeľ Charity Kolomyjsko-Černiveckej eparchie o. Sergij Trifjak: