India

HISTÓRIA:

V polovici 2. tisícročia niekoľko európskych krajín vrátane Portugalska, Holandska, Francúzska a Spojeného kráľovstva, ktoré pôvodne chceli obchodovať s Indiou, využili situáciu v krajine, kedy zničené kráľovstvá bojovali proti sebe, a zriadili v krajine kolónie. Povstanie z roku 1857, miestne známe ako prvá vojna za indickú nezávislosť, proti Britskej východoindickej spoločnosti, zlyhalo. Po tom, ako bola vzbura potlačená, väčšina indického územia padla pod priamu správu Britského impéria. Na začiatku 20. storočia dlhotrvajúce nenásilné úsilie o nezávislosť, vedené Máhatmá Gándhím, nazývaným „otec národa“, vyvrcholilo 15. augusta 1947, kedy India získala úplnú nezávislosť od Británie a stala sa republikou 26. januára 1950.

India je druhá krajina sveta s najväčším počtom obyvateľov. Zaberá takmer celý indický subkontinent, dĺžka jej pobrežia je viac ako 7 500 km a rozlohou jej prislúcha siedme miesto na svete.

GEOGRAFIA:

India je rozdelená na 28 štátov, ktoré sa ďalej delia na okresy, 6 zväzových teritórií a územie hlavného mesta Dillí. Jej súčasťou sú aj súostrovia Andamany a Nikobary v Bengálskom zálive a Lakadivy a ostrov Mimikoj v Arabskom mori.

India je krajinou s obrovskou pracovnou silou. Poľnohospodárstvo predstavuje 60% obyvateľov, priemysel 17%, služby 23%. India je krajinou protikladov – v mestách žijú bohatí podnikatelia a zároveň extrémne chudobné rodiny, pričom takmer polovica zo všetkých detí trpí podvýživou.

Najväčšími indickými aglomeráciami sú Mumbaj, Dillí, Kalkata a Chennai (pretým Madras).

NÁBOŽENSTVO A JAZYKY:

Z hľadiska vierovyznania 80% obyvateľov sa hlási k hinduizmu, 13,4% je moslimov. Ďalšie náboženské skupiny zahŕňajú kresťanov (2,3%), sikhov (1,84%), budhistov (0,76%), džainistov (0,40%), židov, zoroastristov, ahmadi-moslimov a bahaistov.

India je domovom dvoch hlavných lingvistických skupín: indoárijskej (asi 74% populácie) a drávidskej (asi 24% populácie). Indická ústava uznáva 23 oficiálnych jazykov. Hindčinu a angličtinu používa vláda na úradné účely. Dva tradičné jazyky Indie sú sanskrit a tamilčina. Počet materinských jazykov v Indii dosahuje až 1652.