Kazachstan

Kazachstan je deviata najväčšia krajina na svete. Rozkladá sa medzi Altajom a Volgou. Západ a stred územia tvoria nížiny a pahorkatiny. Na východe sa rozprestierajú masívy Alatou, Tarbagataj a Altaj. Najvyšší vrch Chan-Tengri je vysoký 6995 m.

Pre Kazachstan sú typické veľké rozdiely teplôt: na juhu krajiny je rozdiel medzi najteplejším a najstudenším mesiacom až 30 ºC a na severe až 40 ºC.

HISTÓRIA:

Historici sa domnievajú, že práve v Kazachstane došlo k domestifikácii koňa. V stredoveku cez jeho územie viedla Hodvábna cesta a vzniklo tu niekoľko významných centier obchodu. V 13. storočí do Kazachstanu vpadol Džingischán s Mongolmi a pripojil Kazachstan k Mongolskej ríši.

Určité obdobie bol Kazachstan zjednotený a samostatný až kým ho v priebehu 19. storočia nezačali obsadzovať Rusi. Oficiálne sa stal súčasťou Ruského cárstva v roku 1846. Neskôr zostal súčasťou Sovietskeho zväzu a osamostatnil sa až po jeho rozpade v roku 1991.

NÁBOŽENSTVO:

Najrozšírenejším náboženstvom v Kazachstane je Islam, ku ktorému sa hlási cca 70% obyvateľov. Druhým najrozšírenejším je kresťanstvo s 26% obyvateľstva. V rámci kresťanov prevažuje najmä ortodoxia. K rímskokatolíckej cirkvi sa hlásia predovšetkým etnickí  Poliaci a Nemci, ktorí žijú na území Kazachstanu.