blízko pri človeku

SKCH: Pomáhame obetiam genocídy v Iraku

Kategorie: Humanitárna pomoc a rozvojová spolupráca, Pomoc utečencom and Zahraničie Dátum: 03/08/2017

BRATISLAVA, 3. augusta 2017 – Presne pred tromi rokmi zaútočili teroristi tzv. Islamského štátu (tzv. ISIS) na prevažne jezídske mesto Sindžár v regióne Ninivskej planiny v severnom Iraku. Pri útoku zahynulo približne 5-tisíc obyvateľov mesta a podobný počet žien a detí bol vzatý do otroctva. Ďalších približne 50-tisíc obyvateľov mesta ušlo do blízkeho pohoria, kde boli vystavení extrémnym teplotám dosahujúcim až 50 °C a nedostatku potravín a tekutín. Vďaka zásahu medzinárodnej komunity sa ich podarilo z pohoria Sindžár presunúť do viacerých táborov v irackom Kurdistane alebo v Sýrii, kde žijú v provizórnych podmienkach.

Teroristi tzv. ISIS pokladajú jezídov na základe nesprávnej interpretácie jezídskeho náboženstva za uctievačov diabla a preto sa snažia o ich úplné vyhladenie. Organizácia spojených národov označila snahu tzv. ISIS o zničenie jezídov za akt genocídy a Liga arabských štátov obvinila islamistov z tzv. ISIS z páchania zločinov proti ľudskosti aj na základe násilností na jezídoch.

Slovenská katolícka charita (SKCH) pomáha ľudom zasiahnutým ozbrojeným konfliktom v Iraku  a Sýrii už od roku 2015. V spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska a partnermi priamo v regióne Blízkeho východu SKCH podporila humanitárne projekty za viac ako 550-tisíc eur. „Po mojej návšteve priamo v komunite jezídov, ktorí našli útočisko v dedine Šerfadin v severnom Iraku,  v ich druhom najposvätnejšom mieste, sme v zimných mesiacoch zabezpečili naftu do ohrievačov v ich provizórnych prístreškoch a v apríli 2017 sme úspešne ukončili projekt obnovy dvoch studní, ktoré zabezpečujú pitnú vodu pre viac ako 4 500 presídlencov,“ uviedol manžér pre rozvojovú spoluprácu a humanitárnu pomoc SKCH Hugo Gloss.

„Verím, že projekt obnovy studní a nafty do ohrievačov sú len začiatkom našej podpory pre komunitu jezídov, ktorí v Iraku patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva a sú obeťou genocídy zo strany teroristov z tzv. ISIS. Okrem tejto podpory sme od roku 2015 zrealizovali ďalších 9 humanitárnych projektov zameraných na pomoc ľuďom v núdzi v regióne Blízkeho východu,“ doplnil generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri