POMOC PRE DETI V IRAKU

Vďaka projektu Slovenskej katolíckej charity Adopcia na diaľku® môžeme spoločne pomáhať deťom zo siedmich krajín sveta. Existujú však miesta, kam pomocná ruka ešte nedosiahne a deti tam vyrastajú bez základných životných potrieb, vzdelania a zdravotnej starostlivosti. Jedným z takých miest je vojnou sužovaná krajina Irak. Vďaka českej dobrovoľníčke Šárke Petrovej, ktorá sa v tejto oblasti stará o 50 sirôt a polosirôt a spolupracuje s našou Charitou, môžeme teraz týmto deťom pomôcť zlepšiť ich životy.

Týchto 50 detí pochádza z časti zvanej Šingál v severnom Iraku. V lete roku 2014 túto oblasť napadli príslušníci Islamského štátu a mesto Šingál spolu s celým okolím boli z veľkej časti zničené. Počas jedinej noci stratili svoje domovy, rodinných príslušníkov alebo aj celé rodiny. Mnohé z nich boli svedkami smrti svojich vlastných rodičov, súrodencov a upadli do zajatia.

Na konci roka 2015 boli príslušníci Islamského štátu z oblasti vytlačení vďaka bojovníkom Irackého Kurdistanu nazývanými Pešmergovia. Situácia v oblasti bola stabilizovaná, no obyvatelia sa vrátili do zničeného mesta a vojnou poznačenej pustatiny. Útočisko a pomoc našli v dvoch utečeneckých táboroch, kde žijú v stanoch bez elektriny. V týchto podmienkach, s minimom jedla, pitnej vody a v najväčšej chudobe, žijú dodnes.

Slovenská katolícka charita začala v tejto oblasti pomáhať spoločne s Konferenciou biskupov Slovenska v apríli 2017. V oblasti sme vybudovali dve studne, vďaka ktorým získalo prístup k pitnej vode viac ako 4500 ľudí. Oblasť navštívil aj pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko, ktorý po návrate povedal: „V prvom rade som chcel ľudsky povzbudiť tých, ktorí pomáhajú ľuďom vyhnaných z vlastného domova, ktorí stratili všetko a potrebujú pomoc.“

Veríme, že deti z celého sveta, bez ohľadu nato kedy a kde sa narodili, si zaslúžia šťastné detstvo a preto začíname so zbierkou, ktorá pomôže týmto deťom hneď teraz. Prispieť na základné životné potreby a zdravotnú starostlivosť môžete darom na účet IBAN: SK93 1100 0000 0029 4546 3097 a VS: 4300.