ÚTRŽKY OSUDOVEJ NOCI

„Našu rodinu zavraždili, počuli sme len krik, plač a rany z pištole.“ Tak odpovedá 13-ročný Idris z Iraku na otázku o tom, čo sa stalo v ten osudový deň. 11-ročná Sanja hovorí: „Už na tom nezáleží, moji rodičia sú preč.“ Väčšina ostatných detí po tejto otázke mlčí alebo podľahne slzám. Tí starší z nich odpovedajú, že sa o tom nechcú rozprávať.

V noci, 3. augusta 2014 sa v irackej provincii Ninive rozliehal desivý krik. Príslušníci islamského štátu zaútočili na mesto Šingár. Počas jedinej noci prišli tisícky ľudí o svoje domovy. 5700 z nich bolo zajatých a 2000 ľudí zaplatilo svojimi životmi. Svedkami tohto teroru boli aj deti, 14-ročná Samia povedala: „...my sme vybehli von a utekali ale ju chytili (matku), neviem ako rýchlo sa to stalo. Ja som utekala, Mrzí ma, že som jej nedokázala pomôcť.“

Dnes deti žijú v dvoch utečeneckých táboroch. Prvý funguje dva roky a nachádza sa horách. Žije v ňom približne 4700 ľudí v stanoch bez elektriny. Druhý tábor pri dedinke Sherfadin existuje pol roka a je domovom pre 150 rodín. V týchto táboroch sú deti aspoň v relatívnom bezpečí, nakoľko mesto Šingár je stále v nebezpečnej blízkosti vojnového frontu. Viaceré z detí majú zhoršený psychický stav pretože smrť ich rodičov a pobyt v zajatí ich poznačili.

Podporiť deti môžete aj vy zaslaním finančného daru na tento účet IBAN: SK93 1100 0000 0029 4546 3097. Potrebné je uviesť variabilný symbol VS: 4300. Výťažok zbierky bude použitý na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, oblečenia a základných životných potrieb detí. Viac detailnejších informácií o projekte v Iraku môžete získať TU.