O KAMPANI

Ďakujeme, že ste sa k nám rozhodli pridať a spolu s nami pomôcť chudobným rodinám a deťom v Rwande a Ugande.

Aktuálny stav zbierky: 136,97 tisíc €
(k 31.7.2015- ukončená)

Pôstna krabička

Milí priatelia a podporovatelia našich projektov v Afrike, mám veľkú radosť, že naša každoročná zbierka Pôstna krabička pre Afriku, ktorú pripravujeme v čase pôstu pred Veľkou nocou, sa stretáva s takou obľubou. Každý rok sa nám ozývajú nové farnosti, ale aj jednotlivci, ktorí majú záujem zapojiť sa do tejto konkrétnej a adresnej pomoci chudobným ľuďom na africkom kontinente. Len vďaka vašej obetavosti, modlitbám a darom pomáhame v Ugande už viac ako 250 deťom. Tento rok sa vďaka vám centrum rozrastie o nových obyvateľov, keďže už pripravujeme prijatie HIV pozitívnych chlapcov, ktorí súrne potrebujú našu pomoc. Tak, ako v prípade dievčat, ktorým pomáhame už druhý rok, pôjde väčšinou o siroty a polosiroty. Deti vyberáme v spolupráci s nemocnicou v meste Adjuamni, kde chlapci chodia na pravidelné kontroly. Deťom, ktoré vieme podporiť v ich domácom prostredí, pomáhame vďaka projektu Adopcia na diaľku®. Ak je však život dieťaťa ohrozený, ponúkame jeho blízkym možnosť prijať ho do nášho centra. Ukázalo sa, že stav detí sa u nás vďaka pravidelnej strave, užívaniu liekov a lekárskemu dohľadu rýchlo zlepší. Keďže ľudí, ktorí potrebujú našu pomoc je v Afrike veľmi veľa, nadviazali sme spoluprácu so sestrami Pallotínkami, ktoré v Rwande robia zaslúžilú prácu a pomáhajú tisíckam ľudí. Sestry preto chceme tento rok podporiť a pomôcť im rozšíriť ich aktivity. Naša pomoc bude smerovať do mesta Kibeho, ktoré je známe zjaveniami a úctou k Sedembolestnej Panne Márii, čo považujeme za viac než len symbolické. Veríme, že spolu pomôžeme čo najviac ľuďom. Zo srdca ďakujem všetkým, ktorí podporili našu pomoc v Ugande a Rwande akýmkoľvek spôsobom.

Radovan Gumulák
generálny sekretár SKCH

Tvárou tohto ročníka kampane Pôstna krabička 2015
je 11-ročný rwandský chlapec Fiston

Fiston sa narodil s vírusom HIV. Už od detstva žije len so starými rodičmi a bratom Kristiánom, pretože ich mama aj otec opustili krátko po Kristiánovom narodení. Ich imunita je oslabená, a preto bývajú často chorí.

O deti sa starajú ich starí rodičia, no neplatia im zdravotné poistenie, pretože si to nemôžu dovoliť. Fiston a jeho rodina však majú šťastie, že im pomáhajú v zdravotnom stredisku sestier Pallotínok v Kibeho, kde sa starajú aj o chudobných ľudí bez poistenia. Vďaka ich starostlivosti sa Fistonov stav a stav jeho brata nezhoršuje.

Príbeh len jedenásťročného Fistona je príbehom mnohých detí aj dospelých v Rwande. Slovenská katolícka charita sa preto rozhodla podporiť záslužnú prácu a projekty sestier Pallotínok v Kibeho, ktoré pomáhajú tisíckam ľudí.

Projekt podporili:
Generálny partner: Partner: Mediálni partneri:
Grafobal KRPA Slovakia Ver.sk ...nakupujte srdcom Mesačník Cesta Vyveska.sk Tlačová kancelária konferencie biskupov Slovenska Cesta+ RegioJet
Zoznam.sk TV LUX Katolícke noviny Rádio Lumen postoy.sk Moja Komunita
Slovenská katolícka charita