Dokončenie jaslí a škôlky v „Dome milosti“ v Sulejmanii

Názov projektu: Dokončenie jaslí a škôlky v „Dome milosti“ v Sulejmanii
Lokalita implementácie: Sulejmania, Iracký Kurdistan
Projektový partner: Chaldejskokatolícka farnosť sv. Jozefa
Počet príjemcov pomoci: 80 detí (kapacita jaslí a škôlky) + 15 pracovníkov s rodinami
Rozpočet: 72 950 EUR (celkový rozpočet projektu 300 000 EUR)

Situácia v krajine: Chaldejskokatolícka farnosť sv. Jozefa v Sulejamanii pomáha ľuďom, ktorí utiekli pred terorom islamistov Daesh (tzv. Islamský štát) už od roku 2014. Miestny farár dp. Ayman Aziz spolu so svojimi farníkmi poskytli ubytovanie pre približne 200 vnútorne vysídlených  osôb z oblasti Ninivskej planiny. Farnosť momentálne slúži približne 300 rodinám, ktorí potrebujú aktívnu podporu. Aby mohli pracovať, zabezpečiť svoje rodiny a nemuseli migrovať, potrebujú zabezpečiť starostlivosť pre svoje deti počas dňa a nájsť si prácu.

Projekt finančne podporuje Konferencia biskupov Slovenska

Predstavenie projektu: Vďaka finančnej pomoci KBS sa podarilo vo farnosti zrealizovať pastoračné centrum s jaslami, škôlkou a spoločenskou miestnosťou, kde sa môžu dospelí aj mladí farníci stretávať a mať katechézy. Pre miestnu komunitu je to veľká pomoc, miesto, kde môže rásť ich viera a nádej a zároveň miesto, kde sa pravidelne stretávajú komunity veriacich.

Arcibiskup Kirkuku a Sulejmanie, J. E. Yousif Thomas Mirkis vo farnosti v Sulejmanii inicioval v roku 2018 výstavbu „Domu milosti“, ktorý má slúžiť ako pobytové centrum starostlivosti o seniorov s Alzheimerovou chorobou a zároveň má vytvoriť priestor aj pre jasle a škôlku pre deti.

Keďže stavba projektu je finančne náročná, doteraz sa podarilo zrealizovať 60% z projektu a chýbajú zdroje na jej dokončenie. Preto by farnosť po rozhovore s arcibiskupom Kirkuku J.E. Yousif Thomas Mirkis chcela dokončiť aspoň časť určenú pre jasle a škôlku a otvoriť ju v októbri 2020. Kapacita nových jaslí a škôlky je 80 detí vo veku od 2 mesiacov do 4 rokov. Na mieste sú už aj 4 rehoľné sestry, ktoré sa v nich o deti budú starať a vďaka projektu nájde prácu 15 ľudí ako zamestnanci centra zabezpečujúci jeho chod a starostlivosť o deti.

Informácie o projektovom partnerovi: Slovenská katolícka charita (SKCH) za podpory KBS realizovala výstavbu pastoračného centra vo farnosti sv. Jozefa v Sulejmanii v hodnote 134 200 EUR a výstavbu spoločenskej miestnosti v tejto farnosti v hodnote 49 500 EUR.