Čo máme nové?

Nadhir, ako vám pomôže výstavba studne?

pridal: charita | dátum: 10. decembra 2020 | kategória: Irak

V lete tu majú okolo 50°C, zastaralú studnu a blízkosť frekventovanej cesty im tiež spôsobuje ťažkosti. Troch obyvateľov obce Hasan Ava v Iraku sme sa opýtali, ako im pomôže plánovaný projekt výstavby studne na pitnú vodu. Pozrite, čo hovoria na prichádzajúcu pomoc Charity.

Keď charita vedie dialóg

Prvý krát sme ich navštívili v máji 2019. Okolie bolo mierne zazelenané, čo je v tomto hornatom kraji výnimka. Hovorili, že preto, lebo nedávno výdatne pršalo. Nadhir nás pozval domov, kde sme si sadli a začali sa rozprávať. Hugo, projektový manažér Slovenskej katolíckej charity, položil otázku po slovensky. Šárka, češka, ktorá tu žije od roku 2014 a je našou hlavnou spolupracovníčkou z organizácie Shingala Azad, ju preložila do kurdštiny. Stále to nestačilo a tak jej kolega Rebar, kurd, ktorý má v komunite rešpekt, ju preložil do arabčiny. To je totiž jazyk, ktorým Nadhir hovorí. Na počudovanie to išlo svižne. Ako skoro každá obec v regióne, aj oni prijali vnútorných vysídlencov, ktorí utekali pred islamistami z Da´esh. Takto sa vyjadrili o potrebe novej studne.

Nadhir Salah, zástupca obce: „V dedine máme len jednu studňu na pitnú vodu. Je veľmi stará a za posledné obdobie vzrástol počet domov v obci na 500. Voda z tejto starej studne jednoducho nestačí.“

Muhammad Issa, dlhoročný obyvateľ: „Čo sa týka vody sme v nezávidenia hodnej situácií. Počas všetkých ročných období je jej nedostatok. Najmä v lete, keď hladina spodnej vody klesá.“

Jeden z najstarších obyvateľov: „Vody je stále menej a menej. Živíme sa poľnohospodárstvom, staráme sa o vinič a ďalšie druhy plodín. Ak jej bude dosť, nebudeme ju musieť ďalej kupovať v plastových fľašiach. Sme veľmi vďační za vašu podporu.“

Tajomstvo správnych otázok

Podobné otázky, ako tá v nadpise, kladieme vo všetkých obciach, ktoré navštívime počas monitorovacích ciest. Pýtame sa na podmienky potrebné na bežný život, vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a najmä dostatok a kvalitu vody. Vidíme, že rozdiel medzi našou slovenskou vodou a tou irackou je markantný. Podmienky obcí sú rozličné a my robíme všetko pre to, aby sme sa pri výstavbe studní rozhodli správne.

Projekt je spolufinancovaný z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid a podporený Konferenciou biskupov Slovenska. Za spoluprácu ďakujeme miestnej organizácií Shingala Azad a jej tímu. Studňa by mala byť hotová do konca septembra 2021. Aj vy môžete podporiť realizáciu humanitárnych projektov pre núdznych.