Čo máme nové?

Zamestnanci Caritas Donetsk museli utiecť do Ľvova, pomáhajú aj tam

pridal: charita | dátum: 15. marca 2022 | kategória: Ukrajina

Pred 8 rokmi ušli do mesta Dnipro aj keď nechceli. Teraz museli odísť znova, tentokrát do Ľvova. Ponúkame opis evakuácie od Svitlany Šuch z Caritas Donetsk.

„Vďaka Bohu, že už sme tu. Cesta nebola jednoduchá. V noci bolo ostreľovaných niekoľko oblastí Dnipra, vrátane tej, kde pracujeme. Naši zamestnanci z Luhanskej oblasti odišli s nami. Všetci sme s rodinami a deťmi. Cítime sa tu bezpečnejšie. Aj keď niekoľkokrát za deň schádzame dolu k bombovým krytom,“ informovala nás Svitlana z Caritas Dontesk. Sú našim dlhodobým partnerom a stojíme pri nich aj v týchto ťažkých časoch.

📷Pred odchodom stihli rozniesť všetky poukážky na potraviny a lieky, ktoré v našom spoločnom projekte boli k dispozícií. Pomohlo sa najmä starším, ktorí zostávajú. Môžete ich vidieť na fotkách.

„Ľvov je teraz najväčšie miesto vnútorne vysídlených osôb z iných nebezpečných oblastí Ukrajiny. Veľa matiek s deťmi plánuje odísť do zahraničia.“ napísala nám v rýchlosti Svitlana. Všetci zamestnanci Caritas Donetsk sa pridali k pomoci v Ľvove. K 10. marcu 2022 tu bolo okolo 150 000 vnútorne vysídlených osôb. Už teraz tam poskytuje psychologické poradenstvo a podporu mnohým ľuďom. Ich skúsenosti z pomoci vnútorne vysídleným osobám teraz uplatnia na akomkoľvek mieste, kde sa nachádzajú.

Prispieť do zbierky na pomoc ľuďom na Ukrajine môžete
online na charita.darujme.sk/ukrajina/
alebo prevodom na účet verejnej zbierky SK93 1100 0000 0029 4546 3097 VS 380.