Aj takto vyzerá „teambilding“

deti_teambildingNa fotografii sú ukrajinskí chlapci, ktorí žijú v detskom domove v dedinke Bortnyky. Našli tu bezpečné prostredie a spolu vytvárajú svoju novú rodinu. Okrem školských povinností, sa vždy nájde čas aj na záľuby a tak spolu môžu zažívať pekné chvíle detstva, aké mnohí z nich predtým nemali. Táto milá momentka ukazuje, že ruku k dielu môže priložiť naozaj každý, ak sa chce. Aj takéto nezabudnuteľné chvíle budujú ich vzájomné vzťahy a dávajú im zažiť, že naozaj našli priateľov a rodinu.

Komu pomáhame v Indii

dievcata_IndiaIndia patrí stále ku krajinám, kde žije obrovský počet obyvateľov vo veľkej chudobe. V tejto krajine sme cez náš projekt začali pomáhať už v roku 1996 a pomáhame tam dodnes. Zameriavame sa na podporu vzdelávania, ktoré deťom a mladým ľuďom dáva v dospelosti šancu žiť dôstojne, ako aj možnosť uživiť seba a svoju rodinu. Okrem pomoci deťom, ktoré získavajú základné vzdelanie a vedomosti, podporujeme aj mladých ľudí vo vyššom veku. Môžu sa zúčastniť seminárov, ktoré sú zamerané na remeslá, šitie, či výtvarné techniky. Pomáhame aj študentkám, ktoré navštevujú profesionálne kurzy v odbore ošetrovateľstva, prvej pomoci, dialyzačných technológií a asistencie laboratórií a operačných sál. Kvôli chudobe, či nútenej detskej práci, veľa detí a mladých nemohlo študovať a získať vzdelanie. Aj vďaka slovenským darcom mnohí dostávajú šancu vzdelávať sa a nájsť si potom kvalifikovanú prácu.

Alexander z Kazachstanu a kúsok jeho sveta

kazachstan_kresba_9_2016_1Pomery kazachstanských rodín sú často veľmi náročné. V mnohých je veľká chudoba, alkoholizmus, či násilie. Takýmto je žiaľ aj príbeh Alexandra. Otec je alkoholik a jeho správanie pod vplyvom alkoholu má negatívny dopad na celú rodinu. Pomáhajú im pracovníci a dobrovoľníci Caritas Kazachstan, ktorí sa v rámci svojich možností venujú rodinám a deťom v hmotnej i sociálnej núdzi. Alexander má 17 rokov, no situácia v rodine ho poznačila a je veľmi uzavretý. Je tiež podozrenie, že trpí autizmom. Postupom času je však vidieť pozitívne výsledky, ktoré sú ovocím spolupráce s touto rodinou. Chlapec je otvorenejší a učí sa dôverovať ľuďom. Priložený obrázok je kresba, ktorú poslal darcovi na Slovensko, ako poďakovanie za pomoc a podporu, ktorú dostáva cez Adopciu na diaľku®. Alexander má rád hudbu a poéziu. Pokračovať v čítaní

Leto končí, no zážitky albánskym deťom ostávajú

1_alban_fotoPestré hry, rôzne súťaže, futbal, volejbal, no aj divadelné scénky či spev priniesli albánskym deťom pekné a nezabudnuteľné chvíle. Sestry saleziánky, ktoré pracujú v albánskej osade  Tale-Bregdet už 10 rokov, organizovali spolu s deťmi a mládežou zaujímavý program pre všetky školské kategórie. Ako je na fotkách vidieť, zapojiť sa  mohol naozaj každý, a to do aktivity, ktorá je mu blízka. Od tvorivých dielní, kde sa kreslilo, maľovalo, no aj modelovalo, až po loptové hry a športy, ktoré tešia nielen chlapcov, ale zapájajú sa do nich aj dievčatá. Na prvý pohľad sú to možno bežné letné aktivity, no v Albánsku majú ešte iný rozmer. Hry prinášajú zážitky, ktoré učia deti, že spolu môžu navzájom tráviť pekný čas a budovať vzťahy. V albánskej komunite, kde je veľa rodín znepriatelených a niektoré vzťahy sú až kritické (stále platí vendeta – krvná pomsta), je budovanie priateľstiev medzi deťmi a mládežou významnou hodnotou nie len pre mladú generáciu, ale aj pre celú komunitu. Viac fotografií:  Pokračovať v čítaní