Na našej webovej stránke aktuálne pracujeme. Ďakujeme za trpezlivosť.

Ukrajinskí bohoslovci šíria dobro ďalej

Na Ukrajine podporujeme i vzdelávanie študentov bohoslovcov. Okrem štúdia, sa v rámci svojich pastoračných i dobrovoľníckych aktivít študenti venujú aj chorým, ktorých navštevujú v nemocniciach. Taktiež seniorom, ktorým pomáhajú s nákupmi, či rôznymi prácami – ako je napríklad rúbanie dreva na kúrenie v dome, odhádzanie snehu v zime a podobne. Navštevujú aj rodiny v núdzi, aby ich podporili ľudsky a duchovne v ich komplikovanej situácii. „Dobro a záujem o blížnych šíria seminaristi ďalej. Pomoc núdznym patrí k prioritám, ktoré sú aj súčasťou ich formácie a prípravy na ich duchovné poslanie,“ vysvetľuje Martina Borčíková, projektová koordinátorka, ktorá sa stretla s biskupmi a kňazmi eparchie (diecézy) v Ternopili i v Užhorode počas pracovných ciest na Ukrajinu. V lete, ale aj vo vianočnom období, ktoré je na Ukrajine počas januára, sa venujú bohoslovci mnohým aktivitám pre deti zo sociálne slabších rodín. Pripravujú pre ne tábory, hry, katechézy, a rôzne voľnočasové aktivity. Deti sa tak môžu učiť integrácii medzi svojimi rovesníkmi a zažiť prostredie, ktoré je bezpečné. Pokračovať v čítaní

Vďaka vám mali krajšie Vianoce aj v Ugande

Chudoba mnohých rodín v Ugande je veľká. „V decembri sme vďaka vašej podpore mohli distribuovať materiálnu pomoc. Ďakujeme, že vďaka vašej angažovanosti a vaším finančným darom mohlo dostať 100 najchudobnejších rodín v Ugande zapojených do Adopcie na diaľku®  materiálnu pomoc. Vďaka vám mali krajšie Vianoce. Každá rodina dostala balík, ktorý obsahoval 20 kíl kukurice a štyri kilá fazule, aby mohli zlepšiť výživu pre svoje detí,“ vysvetľuje. P. Knapík, manažér projektu. . Na severe Ugandy sa väčšina obyvateľov živí poľnohospodárstvom. Zvyčajne obrábajú malú časť poľa v blízkosti svojho obydlia. Finančný príjem majú len vtedy, keď predajú na trhu prebytok úrody, alebo domáce zviera, ak nejaké vlastnia. Podnebie v tejto oblasti však nie je veľmi prajné. Obdobia dažďov sa striedajú s obdobiami sucha, ktoré majú často nepriaznivý vplyv na zasadené plodiny. Pokračovať v čítaní