Od ugandských detí sa môžeme stále veľa naučiť

Aktuálne je po celej Ugande realizovaný program očkovania proti meningitíde, ktorá sa vyskytuje hlavne počas obdobia sucha. Všetci do 29 rokov, deti i mladí, sú zaočkovaní zadarmo. Pred pár dňami prišli zaočkovať pracovníci z nemocnice aj naše deti v Centre Nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Deti, ktoré v centre žijú, sú zasiahnuté vírusom HIV a ochorením AIDS. Na injekcie  a lieky sú zvyknuté. Po očkovaní ruky síce troch štípu, no úsmevy im napriek ich náročným a pre nás aj nepredstaviteľným životným okolnostiam, z tváre nemiznú. Trocha dobrej nálady a nádeje si od nich môžme zobrať aj my. Z vonkajšieho pohľadu máme v Európe „lepší život“ ako ľudia v Afrike, ako je to však v našom vnútri? Vieme aj my rozdávať úsmev, radosť, či nádej, keď je „všetko proti nám“? Od ugandských detí sa môžme stále veľa toho naučiť. Viac fotografií:  Pokračovať v čítaní

Spoznaj Anushu

Jedným z indických detí zaradených do adopcie je dievčatko Anusha. Anusha je veľmi bystrá, má dobrú pamäť a je zhovorčivá. Rada sa rozpráva, a ako nám napísala koordinátorka sestra Mária Goretti, SRA, jej otázky „prečo“ a „ako“ nemajú konca. Zaujíma ju všetko, čo sa okolo nej deje. Rada sa hrá s ostatnými deťmi, ako aj so svojou sestrou a bratom. Anusha je veľmi živé dieťa, rada spieva a tancuje. Jej rodina je chudobná. Otec pracuje na poli a venuje sa poľnohospodárskym aktivitám, aby uživil svoju rodinu. Ich život je ťažký, pretože na prácu a obhospodarovanie pozemku využívajú iba jednoduché, pôvodné postupy. Vďaka pomoci slovenských darcov dostala Anusha šancu navštevovať školu. Môže sa tak vzdelávať, a tiež rozvíjať svoje talenty. Pomoc zo Slovenska jej mení život k lepšiemu a dáva jej nádej na primerané detstvo aj budúcnosť. Ďakujeme.

Silná zima zasiahla aj prímorskú osadu Tale

Naša koordinátorka sr. Magda Cerovská nám poslala z Albánska informácie k aktuálnej situácii:  „V našej osade namerali síce „iba“ mínus osem stupňov Celzia, ale pre rodiny nastala ťažká situácia. Zamrzla voda, vypadol elektrický prúd a mnohé rodiny ostali bez základných potravín. Deti mrznú doma, sú podvyživené, prechladnuté, s horúčkami a bez lekárskej pomoci. Neboli sme pripravení na takú zimu. Aj naše centrum bolo bez vody štyri dni, roztrhlo nám potrubie. Vďaka úzkej spolupráci medzi rehoľnými komunitami dokážeme pomôcť rodinám, aby mali aspoň chlieb a pitnú vodu, teplé oblečenie, deky. Snažíme sa byť tam, kde nás najviac potrebujú., a poskytnúť im aspoň to najzákladnejšie. Zobrali sme k nám do centra rodinu Gjeta. Dostala som naliehavé vnuknutie ísť navštíviť túto rodinu. Našli sme ich v katastrofálnej situácii. Odpojili im elektrinu, pretože neplatili, nemajú pec, aby mohli kúriť. Všetky tri deti mali vysokú horúčku. Najhoršie bol na tom malý Damián, ktorý ešte nemá ani rok. Mal akútny zápal pľúc a voda mu už začínala zalievať pľúca. Pokračovať v čítaní

Náš prezident Mons. Štefan Sečka celebroval sv. omšu pri príležitosti 90. výročia SKCH

Slovenská katolícka charita (SKCH) si v tomto roku pripomína 90 rokov svojej činnosti. Okrem bilancovania a plánovania nových aktivít je toto krásne jubileum pre nás aj časom, keď chceme vyjadriť vďačnosť všetkým našim podporovateľom, dobrodincom, spolupracovníkom i  dobrovoľníkom. Pri príležitosti 90. výročia SKCH celebroval prezident SKCH a spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka svätú omšu 24. januára v Bazilike svätého Kríža v Kežmarku. Spoločne s veriacimi z tejto farnosti slávil Eucharistiu a v modlitbách ďakovali aj prosili o nové milosti a Božiu pomoc do našej spoločnej práce pre ľudí v núdzi doma a v zahraničí. Otec biskup v príhovore spomenul aj náš projekt Adopcia na diaľku®, ktorý dlhodobo pomáha núdznym  deťom. Projekt začínal v Indii a Bosne a Hercegovine a realizujeme ho od roku 1996. Otec biskup sám podporuje cez Adopciu na diaľku® chudobné deti a siroty. Priamy prenos svätej omše prinieslo vo svojom vysielaní naživo Rádio Lumen. Záznam svätej omše i povzbudivé slová Mons. Štefana Sečku si môžete vypočuť aj vy v priloženej nahrávke. Pokračovať v čítaní