Sociálna výsadba stromčekov v Moldavsku

Názov projektu: Sociálna výsadba stromčekov – nový spôsob boja s odlesňovaním, energetickou krízou a nezamestnanosťou v Moldavskej republike
Lokálny partner: Caritas Moldova
Počet príjemcov pomoci: 1660+
Doba implementácie: 1.11.2023 – 31.10.2024
Suma na podporu projektu: 200 000 eur

Hlavným zámerom projektu je vysadiť na 10 hektárov pôdy stromy z rodu Paulownia za účelom vytvorenia obnoviteľného záložného zdroja energie pre vybrané vidiecke komunity v okrese Sîngerei na severe Moldavska. Pestovanie Paulownie je inovačným prvkom v prístupe k programu rozvoja vidieka v oblasti obnoviteľných zdrojov energie z biomasy, sekvestrácii CO2 a materiálom s novým potenciálom v nábytkárskom a stavebnom priemysle.

Lokálny partner Caritas Moldova zakúpi a pripraví pôdu na vysadenie 3200 sadeníc Paulownia Tomentosa, určených na kurivo a 800 sadeníc Paulownia Shantong, na drevárske spracovanie. Bezpečnosť pozemku bude zabezpečená kamerovým systémom, oplotením a strážnou službou. Stromčeky budú pravidelne zavlažované novo zavedeným závlahovým systémom. V rámci projektu sa vytvorí 6 nových pracovných miest a ďalších 60 nezamestnaných mladých ľudí bude vyškolených v oblasti spracovania dreva a založenia startupov. Do projektu budú tiež výraznou mierou zapojení dobrovoľníci, ktorí sa budú podieľať na výsadbe a starostlivosti o stromy, čo vedie aj k ich zvyšovaniu povedomia o ochrane životného prostredia. Plánovaný počet osôb zaangažovaných z miestnej komunity je 70-100 rovnako mužov aj žien.

Projekt zahŕňa zdieľanie skúseností cez slovenských odborníkov, ktorí pripravia materiály na environmentálne vzdelávanie ako aj zrealizujú kurzy pre 20-25 dobrovoľníkov/dobrovoľníčok, ktorí/-é budú následne organizovať workshopy pre 1500-1800 žiakov a žiačky na 30 školách.

Projekt je v súlade s vládnou národnou rozvojovou stratégiou „Európske Moldavsko 2030“, ktorá vyžaduje implementáciu národného programu lesného hospodárstva rozšírením vysadenej plochy o 100 000 ha do roku 2030. Projekt má pozitívny vplyv na rovnosť mužov a žien a životné prostredie.

Tento projekt „Sociálna výsadba stromčekov – nový spôsob boja s odlesňovaním, energetickou krízou a nezamestnanosťou v Moldavskej republike“ v trvaní 11.2023– 10.2024 je realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.