Zabezpečenie zdroja pitnej vody pre obec Sreshka

Názov projektu: Zabezpečenie zdroja pitnej vody pre obec Sreshka – potrubie, ponorné čerpadlo
Lokalita implementácie: Sreshka, provincia Ninive, Irak
Projektový partner: Shingala Azad NGO
Počet príjemcov pomoci: 365 rodín (2555 osôb)
Rozpočet: 25 740 EUR

Hlavným cieľom projektu je zlepšenie životných podmienok miestnej a IDP komunity a obnoviť zdroje pitnej vody. Projekt sa zameriava na výmenu časti vodovodného potrubia o dĺžke 885 m v obci a výmenu vodného čerpadla v studni z roku 2014, ktorá je v súčasnej dobe nefunkčná. Čerpadlo je najdôležitejšou časťou artézskych studní.

Realizovanie projektu pomáha 365 miestnym aj vysídleným rodinám z obce. Získaním stabilného prístupu k pitnej vode, projekt vytvára podmienky pre rozvoj a zároveň sa predíde prípadnému napätiu medzi hostiteľskou a IDP komunitou. Rovnako sa zlepšia podmienky žien a detí, ktoré momentálne vodu zabezpečujú a zároveň sa zníži produkcia plastového odpadu z kupovanej balenej vody a emisií spojených s jej rozvozom.

Projekt finančne podporuje Konferencia biskupov Slovenska.

Vodovodné potrubie 🦺

Vodovodné potrubie, ktoré rozvádza vodu priamo až do domácností miestnych a IDP obyvateľov je napojené na pôvodnú studňu a je na pokraji svojej životnosti. Výmena časti vodovodného radu s dĺžkou 885 pomôže 130 miestnym aj vysídleným rodinám (910 osôb). Pôvodné oceľové potrubie v obci je staré 30 až 40 rokov. Z hlavného potrubia sa už uvoľňuje korózia, ktorá sa potom dostáva až do domácností, kde je ľuďmi konzumovaná. Mnoho obyvateľov z domácností si pripájanie potrubia z hlavného radu vykonávali sami, často sa jedná o potrubie rôzneho profilu, čo znamená rozdielny tlak v potrubí a prietok vody do domácností. Vodovodné potrubie je mnohokrát prevedené z úplne nevhodného materiálu, ktoré uvoľňuje do vody nebezpečné látky, ktoré sú pri dlhodobom užívaní miestnym aj vysídleným obyvateľom zdraviu škodlivé.

Ponorné čerpadlo 🚰

Artzézska studňa vybudovaná v roku 2014 a vŕtaná do hĺbky 230 m, je v súčasnej dobe nefunkčná a
tým je 235 miestnych a vysídlených rodín (1645 osôb), bez dodávok vody. Je dôležité zabezpečiť
výmenu ponorného čerpadla v existujúcej artézskej studni a obnoviť jej prevádzku. Pôvodné ponorné
čerpadlo v obci je zastarané cca 15 rokov.