Čo máme nové?

Čo prežívala pani Svitlana po úteku z Bachmutu?

pridal: charita | dátum: 21. apríla 2023 | kategória: Ukrajina

„Jediné, čo mi zostalo, je zápis v pase…“ hovorí Svitlana a so slzami v očiach listuje svoj pas. Spolu so synom sa evakuovala do Dnipra a zostala v jednom z útulkov. Cesta bola náročná a nebezpečná, ale teraz si konečne mohla oddýchnuť a vyspať sa.

Prešlo niekoľko týždňov a Svitlana pokračovala v každodennej rutine, starala sa o syna, ale očakávanú úľavu nepociťovala. Naopak, začala sa cítiť ešte viac unavená a vyčerpaná. Stratila chuť chodiť do spoločnosti a ani teplé jarné počasie jej neprinášalo žiadne potešenie. Práve v tom čase Svitlanine susedia povedali o Карітас Донецьк у м. Дніпро a našom spoločnom projekte „Poskytovanie základných potrieb a prvej psychologickej pomoci vnútorne presídleným osobám žijúcim v kompaktných osadách v meste Dnipro a jeho predmestiach“ a poradili jej, aby vyhľadala pomoc.

Pridáte sa k pomoci? Darujte poukážku a zlepšite psychické zdravie vysídlencov na Ukrajine.

Tak sa dostala na psychologický výcvikový kurz „Vplyv stresu na ľudský organizmus. Psychologické svojpomocné techniky“, kde v príjemnej a priateľskej atmosfére získala jednoduché rady, ako prekonať následky dlhodobého stresu a nájsť silu ísť ďalej. „Boh vás žehnaj, robíte skvelú prácu,“ hovorí s úprimnou vďakou tímu Caritas Doneck za ich srdečný prístup, podporu v ťažkej situácii a pomoc. Po psychologickom výcvikovom kurze dostala pani Svitlana poukážky na potraviny, hygienické potreby a lieky.

📸 marec 2023, Dnipro, archív Caritas Doneck.

Projekt je spolufinancovaný z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid a tiež vďaka štedrosti darcov, ktorí prispeli cez Slovenskú katolícku charitu na pomoc obetiam vojny na Ukrajine.