Návšteva humanitárnych projektov v irackom Kurdistane | Slovenská katolícka charita

Návšteva humanitárnych projektov v irackom Kurdistane

pridal: wp-dev | dátum: 2. mája 2017 | kategória: Aktuality

V dňoch od 22. do 25. apríla 2017 uskutočnil Mons. Jozef Haľko, pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy, v irackom Kurdistane návštevu humanitárnych projektov, ktoré boli podporené Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) a Bratislavskou arcidiecézou. Počas jeho cesty ho sprevádzali Hugo Gloss, manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc spolu s budúcim generálnym sekretárom SKCH Erichom Hulmanom.

Po prílete na medzinárodné letisko v Erbile, hlavnom meste autonómneho regiónu Kurdistan, sa stretli s predstaviteľmi Mosulskej arcidicézy, ktorí momentálne pôsobia v tomto meste, keďže mesto Mosul je stále čiastočne v rukách teroristov z tzv. Islamského štátu (ISIS). Po stretnutí nasledoval presun do mesta Kirkuk, kde SKCH v spolupráci s KBS realizuje projekt zameraný na podporu univerzitných študentov, ktorí ušli pred ISIS a miestny arcibiskup Mons. Yusif Thomas Mmmirkis im zabezpečil ubytovanie a možnosť pokračovať v štúdiu na univerzite.

Nasledujúci deň absolvovali stretnutie s guvernérom Kirkuku a potom sa presunuli do mesta Qaraqosh na Ninivskej planine obývaného hlavne kresťanmi. Mesto bolo 6. augusta 2014 dobité ISIS a jeho obyvatelia z neho ušli, niektorí z nich našli svoj nový domov aj na Slovensku. Oslobodiť mesto sa podarilo 19. októbra 2016. V meste, v ktorom pôvodne žilo približne 60 tisíc ľudí, dnes žije len 11 rodín a tak jeho ulice pôsobia dojmom „mesta duchov“. V miestnej katedrále Mons. Jozef Haľko spolu so zástupcami Mosulskej arcidiecézy celebroval nedeľnú svätú omšu, na ktorej sa zúčastnili miestni obyvatelia, ako aj členovia zdravotníckeho projektu STEP-IN Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorí pôsobia práve v regióne irackého Kurdistanu.

Ďalšou zastávkou bol tábor Dawoodia, v ktorom žijú vnútorne vysídlené osoby t.j. utečenci vo vlastnej krajine. Patria medzi nich obyvatelia jezídskeho mesta Shingal, ktoré teroristi z ISIS dobili 3. augusta 2014. V tábore žije približne 4 tisíc ľudí a zdravotnícku starostlivosť im poskytuje práve tím projektu STEP-IN. Nasledoval presun do dedinky Sherfadin, ktorá poskytla v provizórnych táboroch útočisko ďalším približne 4,5 tisíc vnútorným vysídlencom – prevažne jezídom. Po stretnutí s miestnymi predstaviteľmi zástupcovia SKCH spolu s Mons. Jozefom Haľkom navštívili projekt výstavby dvoch studní, ktorého realizáciu podporili KBS a SKCH. Studne poskytnú miestnym obyvateľom kvalitnú pitnú vodu, ktorá bude v blížiacich sa letných mesiacoch kľúčová na prevenciu pred dehydratáciou a infekčnými chorobami.

Predposlednou zastávkou v rámci monitorovacej návštevy bolo zničené mesto Shingal. Toto jezídske mesto, ktoré malo pôvodne približne 88 tisíc obyvateľov, bolo zničené teroristami z ISIS a rovnako ako mesto Qaraqosh, a tiež pripomína „mesto duchov“. Keďže frontová línia sa nachádza stále len niekoľko stoviek metrov od mesta, jeho pôvodní obyvatelia sa do neho ešte obávajú vrátiť a začať s jeho obnovou. Pred odletom Mons. Jozef Haľko navštívil ešte kliniku sr. Zdenky v Erbile, ktorá je tiež v správe projektu STEP-IN a bola podporená zo Svätomartinskej zbierky realizovanej v Bratislavskej arcidiecéze.

Hoci monitorovacia návšteva trvala len štyri dni zástupcovia SKCH spolu s Mons. Jozefom Haľkom navštívili 7 rôznych miest, absolvovali 6 stretnutí s projektovými partnermi a navštívili 5 humanitárnych projektov, prostredníctvom ktorých aj ľudia zo Slovenska pomáhajú ľuďom v núdzi v regióne irackého Kurdistanu.

Ďalšiu pomoc SKCH v irackom Kurdistane možete podporiť prostredníctvom verejnej zbierky Človek v núdzi 2017, ktorú je možné podporiť priamo na účet (IBAN): SK93 1100 0000 0029 4546 3097 variabilný symbol 229, prípadne zaslaním darcovskej sms v tvare DMS medzera POMOC na číslo 877. Cena DMS je 2€ v sieti operátorov O2, Orange a Telekom. SKCH z nej dostane 96%.