Pomoc domácnostiam postihnutým povodňami | Slovenská katolícka charita

Pomoc domácnostiam postihnutým povodňami

pridal: wp-dev | dátum: 12. júla 2010 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita (Caritas) doteraz zapožičala 140 elektrických vysúšačov miestností v spolupráci s obecnými úradmi v obciach postihnutých záplavami. Od začiatku tohto týždňa charita distribuuje dezinfekčné a čistiace prostriedky na báze aktívneho chlóru. Ide o tri druhy prostriedkov: na dezinfekciu studní, dezinfekciu povrchov a spray proti kvasinkám a plesniam. Charita tiež zapožičiava domácnostiam špeciálne mokrosuché vysávače na kalovú vodu. Tieto vysávače dokážu úplne odčerpať kalovú vodu aj s prímesou bahna, majú prípojku na hasičskú hadicu čo uľahčuje manipuláciu.

Aktuálny stav zbierky: 76 919 eur
Charita doteraz minula na pomoc: 45 366 eur

Pomoc Caritas poskytla pomoc približne 1500 domácnostiam v 31 obciach:
Arcidiecézna charita Košice: Sečovce, Milhostov, Vojčice, Veľká Lodina, Krásna, Gelnica, Kysak, Orlov, Zdoba.
Spišská katolícka charita: Stará Ľubovňa, Nová Ľubovňa, Podolínec, Ľubica, Kežmarok, Markušovce, Smižany, Richnava, Kluknava, Spišské Vlachy
Gréckokatolícka charita Prešov: Prešov, Veľký Šariš, Sabinov, Varhaňovce, Kapušany pri Prešove, Vranov nad Topľou, Nová Ľubovňa, Stará Ľubovňa, Lomné, Vyškovce
Diecézna charita Nitra: Hul, Maňa, Kmeťovo, Mojzesovo

Ďalšia fáza pomoci:

– Zriadenie skladu „solidarity“ v Bratislave s cieľom umožniť ľuďom pomáhať aj materiálne: darovať veci do domácnosti, spotrebiče, zariadenie a nábytok, veci denne spotreby, čistiace prostriedky a pod.

– Plánuje sa distribúcia postrekových prípravkov proti komárom v Košickom a Nitrianskom kraji.

– Spolupráca pri príprave letných táborov pre deti zo sociálne slabých rodín postihnutých povodňami (Dolný Smokovec, Tatranská Kotlina).

– Zvažujeme zapožičanie obytných kontajnerov pre rodiny, ktorých obydlia sú vážne poškodené a neobývateľné.

Slovenská katolícka charita organizuje na pomoc ľuďom postihnutým povodňami aj verejnú zbierku. Podporiť ju môžete aj zaslaním SMS v tvare DMS POVODNE (dms medzera povodne) na číslo 877. Toto číslo je platné v sieťach všetkých mobilných operátorov. Cena Darcovskej SMS je 1 euro. Pre bližšie informácie o výpočte ceny DMS sa informujte na www.darcovskasms.sk. Kedykoľvek je možné prispieť aj na účet Slovenskej katolíckej charity 4008058424/7500 v ČSOB, variabilný symbol 170. Za prejavenú dôveru vám ďakujeme.