Preverte si agentúru aj známeho, ktorý vám prácu v zahraničí ponúka | Slovenská katolícka charita

Preverte si agentúru aj známeho, ktorý vám prácu v zahraničí ponúka

pridal: charita | dátum: 30. júla 2019 | kategória: Aktuality

Dvetisíc kilometrov od domova, väznená  v byte mužom, ktorý ju nútil k svadbe. Dôvod? Chcel ostať v Európskej únii. Nedávny medializovaný prípad zneužitej Slovenky je výkričníkom aj pre ostatných obyvateľov Slovenska. Novodobé otroctvo je stále reálne. Pri príležitosti Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi Slovenská katolícka charita v letných mesiacoch opäť upozorňuje, aby boli Slováci pred vycestovaním za prácou do zahraničia obozretní.

Do zahraničia sa rozhodla vycestovať kvôli práci. Nakoniec jej život závisel od muža, ktorému uverila, že spoločne odchádzajú zo Slovenska za lepším zárobkom. Po vyše 20 dňoch sa žene vďaka slovenskej aj regionálnej polícii podarilo vyslobodiť z bytu, kde ju muž nedobrovoľne držal. Slovenka je už dnes  v bezpečí na Slovensku. Navrátiť ženu, potenciálnu obeť obchodovania s ľuďmi, do našej krajiny, realizovala aj Slovenská katolícka charita, ktorá sa dlhodobo venuje asistovaným dobrovoľným návratom. „Po telefonáte od slovenskej konzulky bolo potrebné reagovať veľmi rýchlo, nakoľko zahraničná pomáhajúca organizácia, kde sa Slovenka zdržiavala, jej už dlhšie pomôcť nemohla a pani sa sama chcela vrátiť čím skôr do bezpečia. Ženu sa nám podarilo najmä vďaka ústretovosti konzulky a lokálneho policajta dostať domov na Slovensko približne do 12-tich hodín od prvého telefonátu so slovenskou ambasádou. Bolo potrebné získať čo najviac informácií k prípadu, vyhodnotiť celkový stav ženy, riziká a potreby spojené s jej návratom na SR, zakúpiť jej letenku a zabezpečiť jej presun z miesta pobytu na letisko. Keď si predstavíte, že toto všetko robíte na diaľku a vašou úlohou je dopraviť osobu bezpečne domov, je potrebná vysoká nasadenosť všetkých zúčastnených strán.“ vysvetľuje Jana Verdura projektová manažérka STOP obchodovaniu s ľuďmi.

Slovenská katolícka charita odporúča Slovákom sa pred odchodom do zahraničia za prácou o všetkom informovať. Dotyčný sa môže obrátiť aj na bezplatnú Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (0800 800 818), ktorú SKCH prevádzkuje v pracovné dni od 8:00 hod. do 20:00 hod. Základom dobrej prípravy je preveriť si agentúru aj známeho, ktorý prácu ponúka; podpisovať len zmluvu, ktorej človek rozumie a za žiadnych okolností nikomu nedávať svoj občiansky preukaz alebo pas a to ani v prípade, že zamestnávateľ chce vybaviť nejaké formality. Na internetovej stránke www.obchodsludmi.sk nájdu záujemcovia aj podrobnejšie Rady pred vycestovaním.

Odborníci SKCH pomáhajú tým, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi a usilujú sa o to, aby nové obete nepribúdali už od roku 2008. Tohtoročná preventívna kampaň napríklad niesla názov Nenechaj sa zotročiť. Charita sa kampaňou snažila zvýšiť povedomie o ohrození zraniteľných skupín, identifikovať potenciálne obete a sieťovať sa s miestnymi organizáciami a terénnymi sociálnymi pracovníkmi na Slovensku. Aktivitu podporila Britská ambasáda na Slovensku a Ministerstvo vnútra SR. Prednášky SKCH zrealizovala napríklad v Orechovom dvore, Jelšave, Stropkove či Jarovniciach a celkovo sa vzdelávania zúčastnilo vyše 350 ľudí. Do online kampane sa zapojila hudobná skupina Gipsy Čáve, rapper Ego či spevák Ricco. Videoklip k piesni Dávaj si pozor bráško!, ktorý ilustruje priebeh verbovania obetí obchodovania s ľuďmi, mal za prvý mesiac vyše 100 000 zhliadnutí.

Hlavnými partnermi Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (0800 800 818) sú Ministerstvo vnútra SR a Slovak Telekom, a.s.