SKCH: Počas chladného obdobia pomáha bezdomovcom na Slovensku prvá charitná aplikácia | Slovenská katolícka charita

pridal: wp-dev | dátum: 23. novembra 2015 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA, 23. november 2015 – Bezdomovcom na Slovensku pomáha prežiť prichádzajúce studené obdobie prvá aplikácia pre mobilné telefóny, ktorú vytvorila Slovenská katolícka charita („SKCH“). Charitatívna organizácia zozbierala informácie o zariadeniach, ktoré sa na Slovensku venujú pomoci ľuďom bez domova a poskytuje ich prostredníctvom aplikácie, ktorú je od roku 2014 možné stiahnuť do mobilného telefónu.

Aplikácia „Bez domova“ obsahuje zoznam zariadení na Slovensku, ktoré sa venujú pomoci ľuďom bez domova. Nie je určená priamo pre ľudí bez ubytovania, ale tým, ktorí im chcú pomôcť. V aplikácii sa nachádzajú výdajne stravy, oblečenia, ako aj poskytovanie ubytovania, právneho poradenstva a iné služby. Pri každom zariadení sa nachádza jeho adresa, čas a dni, kedy je služba aktívna, či je zadarmo, alebo koľko sa za ňu platí a kontakt na poskytovateľa.
Inštalácia aplikácie vyžaduje pripojenie k internetu, či už mobilnému alebo prostredníctvom wifi. Jej ďalšie používanie je možné aj bez internetového pripojenia. Využívanie služby, ako aj jej stiahnutie sú zadarmo a je dostupná pre používateľov operačného systému Android pod názvom Bez domova.

Zoznam prevádzok sa priebežne dopĺňa podľa novovzniknutých organizácií, ktoré musia v prípade záujmu o zaradenie do databázy poslať svoje kontaktné údaje a oblasť poskytovania pomoci na info@charita.sk. „Sme veľmi radi, že dokážeme využiť moderné technológie tým spôsobom, aby pomáhali a to najmä núdznym ľuďom bez domova. Vďaka aplikácii dokážeme skutočne pomôcť človeku na ulici alebo zaniesť jedlo, hygienické potreby, či zaplatiť za nocľah človeku bez domova priamo v nocľahárni či útulku,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.