Spoločne meníme osudy detí | Slovenská katolícka charita

Spoločne meníme osudy detí

pridal: Ján Košta | dátum: 2. júna 2020 | kategória: Adopcia na diaľku®

Hrozilo im, že dopadnú, ako veľa detí v Indii. Hlad, hľadanie ťažkej práce zo dňa na deň či nikdy nekončiaca robota na poli. Vďaka projektu Adopcia na diaľku® to končí inak. Z dievčat sa nestanú mladučké slúžky ženíchovej rodiny a chlapci sa nemusia živiť ťažkými manuálnymi prácami. Slovenskí darcovia im darovali vzdelanie.

V Indii spoločne podporujeme momentálne už 1 540 detí. Za takmer 25 rokov našej pomoci to mnohé z detí svojou usilovnosťou dotiahli naozaj ďaleko. Podarilo sa im doštudovať školu a dostať prácu svojich snov. Podobne ako Joyson, ktorý sa stal počítačovým animátorom, a Harshitha, ktorá zas objavila čaro učiteľského povolania.

Obidve deti zaradila do projektu pred rokmi naša miestna koordinátorka Joel Lasrado z Dharma Jyothy Social Centre Vamanjoor v meste Mangalore. Deti pochádzajú z chudobných rodín, no nechýbala im chuť učiť sa a snaha niečo vo svojom živote naozaj zmeniť.

Celým obdobím detstva a dospievania deti sprevádza a podporuje ich adoptívny rodič zo Slovenska. Ako napísala v jednej zo svojich správ pre darcov setra Joel:

„Svetlo, ktoré ste priniesli  do životov týchto detí a ich rodín im svieti po celý rok. Je pre nás vzácne, keď dieťa s Vami nadšene komunikuje prostredníctvom svojich listov a kresieb. Sme šťastní, že môžete zdieľať jeho svet a spolu s ním aj všetky aktivity školského roka.“

Joyson vstúpil do projektu, keď mal osem rokov. Časom sa mu podarilo úspešne ukončiť tretí ročník bakalárskeho štúdia a v týchto dňoch už pracuje pre firmu v Hajdarabáde. S počtom 6 miliónov obyvateľov ide o šieste najväčšie mesto v Indii. Pracuje tu na aplikácii s názvom BYJUˈS, ktorá slúži na vzdelávanie detí.

V jednom zo svojich posledných listov Joyson vyjadruje vďačnosť svojmu darcovi: „Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoju pomoc s mojím štúdiom. Tvoje modlitby a podpora ma vždy, keď som to najviac potreboval, držali v dobrej viere, že to zvládnem. Prispel si k úžasnej časti mojej životnej cesty a poskytol si mi všetko, čo som potreboval k získaniu vzdelania. Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoju lásku a záujem o mňa a moju rodinu.“

Harshithe začal pomáhať jej adoptívny darca zo Slovenska ako sedemročnej. Ukončila bakalárske štúdium učiteľstva s výborným hodnotením a dnes pracuje na jednej z popredných škôl v Mangalore, Technickej škole Sri Chaitanya. Učí tu matematiku prvý až piaty ročník. Harshithine slová po rokoch pomoci sú nasledovné:

„Vďaka Tvojej pomoci som dnes učiteľkou. Odjakživa to bolo mojím snom a Ty si mi pomohol splniť si ho. Ja aj moja rodina Ti zostaneme navždy vďační a budeme sa modliť, aby si bol v živote šťastný. Sľubujem Ti, že v budúcnosti budem tiež pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú.“

Miroslava Knapíková