Utečenci na Blízkom východe čelia mrazivému počasiu | Slovenská katolícka charita

Utečenci na Blízkom východe čelia mrazivému počasiu

pridal: wp-dev | dátum: 2. februára 2015 | kategória: Aktuality

foto: Caritas Internationalis

Utečenci z Iraku a Sýrie, ktoré stále sužuje vojna, sú vystavení tuhým mrazom. Tento rok postihla Blízky východ obzvlášť krutá zima, mráz a snehová smršť. „V zime žijeme už štyri roky počas tejto krvavej vojny, no teraz je to ešte horšie, pretože Stredný východ postihla snehová víchrica,“ hovorí členka miestnej sýrskej charity v Damasku. Ide o najväčšiu snehovú víchricu, ktorá postihla Libanon od roku 1992. „Vo vojne sa proti zime nemáme ako brániť. Elektrina zväčša nejde, nemáme žiadne kurivo ani plyn. Všetko, čo máme, je iba niekoľko vrstiev oblečenia, ale to pri teplote -8°C nestačí. Musíme túto vojnu ukončiť, zastaviť hospodárske sankcie, ktoré nám v ničom nepomôžu, a povedať svetu, že sme ľudské bytosti, ktoré potrebujú pomoc,“ pridáva.

Charitatívne organizácie v Iraku, Sýrii, Libanone, Turecku a Jordánsku pomáhajú utečencom a iným zraniteľným skupinám obyvateľstva, aby dokázali prežiť krutú zimu. Charita zabezpečuje kurivo, ohrievače, deky a obliečky, teplé oblečenie a ich prístrešky upravujú tak, aby boli viac odolné voči zime.

Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila verejnú zbierku na pomoc Iračanom, ktorí museli utiecť zo svojich domovov pred hrozbou násilia zo strany džihádistov z radikálneho sunnitského hnutia Islamský štát. Od januára 2014 Irak zažil dramatický nárast počtu vnútorne vysídlených ľudí, ide pritom najmä o kresťanov, jezídov a šítskych moslimov. Keďže tieto skupiny patria medzi menšiny, Islamský štát ich prenasleduje, zabíja, unáša a núti ku konverziám alebo plateniu daní.

Zostatok zbierky k 1. februáru 2015 tvorí sumu 31 220 eur. Verejnú zbierku je možné podporiť finančne aj naďalej ľubovoľným príspevkom na číslo účtu 2945463097/1100, variabilný symbol je 196 (účet v tvare IBAN SK93 1100 0000 0029 4546 3097).