blízko pri človeku

SKCH: Vysiela do Kyjeva svojho pracovníka

Kategorie: Humanitárna pomoc a rozvojová spolupráca Dátum: 24/02/2014

BRATISLAVA. 24. februára 2014 - Humanitárny pracovník Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Jozef Kákoš odchádza dnes popoludní spolu s kolegom Rostislavom Strojvuszom z Charity Česká republika do Kyjeva. Cieľom jeho návštevy sú stretnutia s predstaviteľmi charitných organizácií, ktoré pomáhajú obyvateľom Ukrajiny, ktorí sa v dôsledku nepokojov dostali do stavu núdze. Navštívi aj biskupa gréckokatolíckej cirkvi, ktorá prichýlila v prízemných priestoroch svojej katedrály takmer tisícku ľudí, ktorí prišli do Kyjeva demonštrovať z okolitých regiónov a okrem ubytovania im poskytovala aj stravu.

Slovenskí a českí charitní pracovníci sa stretnú aj s predstaviteľmi kláštora baziliánov, ktorí poskytujú pomoc a starostlivosť ľuďom, ktorí sa dostali kvôli protestom do stavu núdze alebo boli zranení. „Organizácie, ktoré poskytujú pomoc ľuďom v núdzi, môžeme finančne podporiť vďaka solidarite Slovákov, ktorí prispeli do verejnej zbierky na Ukrajinu. Množstvo ľudí je stále nezvestných, Ukrajina naďalej potrebuje našu pomoc,“ hovorí generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Humanitárny pracovník SKCH finančne podporí konkrétnu pomoc vďaka doterajšiemu výnosu zbierky a bude pravidelne informovať o situácii na Ukrajine.

SKCH podporuje v spolupráci s Arcidiecéznou charitou Olomouc projekty na Ukrajine už niekoľko rokov. Tento rok v rámci projektu Adopcia na diaľku® zriadila študijný fond pre podporu vzdelávania detí z detských domovov v dedinke Bortnyky. „Našim cieľom je udržať sociálne projekty, ktoré tam realizuje Caritas Ukraine a ďalšie charitné partnerské organizácie. Kvôli nepokojom mnohí z nich prišli o darcov. Urobíme všetko pre to, aby sme udržali vybudované sociálne projekty,“ uviedol Radovan Gumulák. Jozef Kákoš preto počas týždňovej cesty navštívi aj projekty jednotlivých charít v Ivanofrankivskej, Černovickej a Ternopiľskej oblasti.

Finančne podporiť verejnú zbierku SKCH a prejaviť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine je možné dobrovoľným príspevkom na číslo účtu: 4008058424/7500 v ČSOB, variabilný symbol 209. Podporiť môžete aj dlhodobé sociálne projekty a deti zaradené v študijnom fonde v rámci projektu Adopcia na diaľku®. Viac informácií nájdete tu

Foto: Caritas Ukraine

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri