Týždeň v Charite: Ukrajinských utečencov učili v Prešove tancovať ľudovky | Slovenská katolícka charita

Týždeň v Charite: Ukrajinských utečencov učili v Prešove tancovať ľudovky

pridal: charita | dátum: 25. júla 2022 | kategória: Aktuality

Charita poskytuje ukrajinským odídencom nielen materiálnu či potravinovú pomoc, ale pripravuje pre nich aj rôzne záujmové aktivity. Nezabúda ani na deti.

Bratislava – Počuli ste už o sociálnom taxíku, ktorý pomáha ľuďom odkázaných na pomoc druhých prepravovať sa z miesta na miesto? Alebo o športovej knižnici, vďaka ktorej si v Karlovej Vsi môžu športové pomôcky vypožičať všetci bez vekového obmedzenia? Tak takéto ale aj iné zaujímavé projekty sa môžu už od augusta realizovať aj vďaka finančnej podpore z programu Bratislavskej arcidiecéznej charity s názvom CreoCaritas.

Bratislava – Letné prázdniny sa ukrajinským deťom snažia spríjemniť v bratislavskom v Centre solidarity na Jasovského ulici v Petržalke. Dvakrát do týždňa pre nich pripravujú zábavné a vzdelávacie aktivity.  Pohyb prospieva zdraviu tela i duše, čo chcú podporovať nielen u najmenších, ale do aktivít zapájajú aj mamy a staré mamy.

Zázrivá – Leto je bohaté aj na oslavy narodenín. Do Domu Charitas v Zázrivej preto pozvali vystúpiť folklórnu skupinu z Hornej Lehoty s príznačným názvom „Charita“, ktorá potešila oslávencov a aj všetkých klientov – seniorov svojím spevom. Pokochať sa mohli aj z pohľadu na krásne kroje, do ktorých bolo folklórne zoskupenie zaodeté.

Zázrivá – Z malej podhorskej dedinky ešte jedna dobrá správa. Klientov – vozíčkarov bude odteraz na dlhšie trasy prepravovať nové vozidlo. Vybavené je zdvíhacou elektro hydraulickou plošinou, ktorá umožňuje imobilným pohodlne „nastúpiť“ do auta. V Jarnej zbierke naň prispeli zázrivskí veriaci a automobil požehnal miestny pán farár.

Námestovo – Na hudobnom festivale Verím Pane mala svoje zastúpenie aj Slovenská katolícka charita a to prostredníctvom projektu Adopcia na diaľku, ktorý pôsobí a pomáha deťom v ôsmich krajinách sveta.

Dolný Smokovec – Budovať priateľstvá medzi ukrajinskými a slovenskými deťmi pomáha aj spoločne strávený čas, napríklad v letnom tábore. Jeden taký organizuje Spišská katolícka charita. Minulý týždeň sa uskutočnil jeho prvý turnus. Program tábora bol zameraný na rytiersku problematiku, deti sa hravou formou učili o sv. Martinovi, čestnosti, pomoci slabším a porozumení. Každý deň sa tiež modlili za mier. Integračný tábor pre 40 ukrajinských detí usporiadala v júli aj Gréckokatolícka charita Prešov. Deti v ňom zažili tiež kopec zábavy, nadviazali priateľstvá a naučili sa nové zručnosti.

Spišská Nová Ves, Ukrajina  – Zástupcovia spišskej charity vycestovali minulý týždeň do ukrajinského Užhorodu i Mukačeva, aby s tamojšími charitami podpísali zmluvu o spolupráci. Navštívili tiež niekoľko ubytovacích zariadení, v ktorých ľudia našli útočisko pred vojnou. V Užhorode sa zase pozreli do práčovne s kaviarňou, ktorá bezplatne slúži všetkým presídlencom a sociálne slabším.

Rožňava – Centrá podpory, z ktorých jedno sa nachádza aj v Brezne, vznikli preto, aby pomáhali Ukrajincom adaptovať sa na Slovensku a prekonávať spoločne rôzne bariéry. Pomáhajú napríklad aj pri tlmočení a vybavovaní školskej dochádzky, tak ako tomu bolo minulý týždeň v Brezne.

Hatalov – Stretnúť sa s prácou Charity mohli aj návštevníci Festivalu Nádeje v Hatalove. V stánku mohli nájsť rozličné kľúčenky, háčkované hračky, ružence či tkané koberčeky, ktoré vyrobili prijímatelia našej pomoci.

Pavlovce nad Uhom – Aký jedálny lístok by ste naplánovali na týždeň, ak by vám v peňaženke ostalo 20 eur? S takouto úlohou sa museli popasovať naše zverenkyne v Komunitnom centre v Pavlovciach nad Uhom. V rámci pravidelných vzdelávacích kurzov finančnej gramotnosti sa učia efektívnemu riadeniu finančných zdrojov s cieľom zaistiť celoživotné finančné zabezpečenie seba a svojej domácnosti.

Prešov – Pomáhame nielen jednotlivcom, ale aj celej komunite, príkladom toho je aj vodný bar v Prešove, v ktorom dobrovoľníci ponúkajú okoloidúcim vodu na osvieženie.

Prešov – O bohatý program sa v tunajšom Centre podpory postaral folklórny súbor Šarišan, ktorý ukrajinským odídencom predviedol náš tradičný ľudový tanec a záujemcov naučil pár základných tanečných krokov.

Veľký Šariš – Výletom do Bardejova oslávili seniori z Domu pokojnej staroby vo Veľkom Šariši Sviatok starých rodičov a seniorov. Navštívili tamojšiu farnosť sv. Egídia, kde sa dozvedeli zaujímavosti o tunajšom chráme a následne si vychutnali kávu i zákusok v neďalekej kaviarni. Takéto výlety sú dobrou príležitosťou pre seniorov, aby spoločne trávili čas a mali s kým zdieľať svoje zážitky.

Košice – Gréckokatolícka eparchiálna charita Košice otvorila ďalšie Centrum podpory na Zborovskej ulici v Košicicach, ktoré slúži ako výdajňa humanitárnej pomoci pre ukrajinských odídencov. Po zaregistrovaní sa si tu môžu raz mesačne vyzdvihnúť desať kilogramov trvanlivých potravín a hygienických potrieb.

Košice – Bývaj s charitou je jedným z projektov Arcidiecéznej charity Košice, prostredníctvom ktorého sa podarilo vybraným klientom nájsť bezpečné bývanie. Aby si oddýchli od bežných starostí, vybrali sa s charitou na výlet do košickej Zoo. Vďaka pozorovaniu živočíchov, športovým hrám i varenému gulášu strávili spoločne príjemný deň.