India s bohatou históriou a kultúrnou pestrosťou ponúka jednu z najrozmanitejších kuchýň na svete. Od výrazných chutí, ich kombinácií a aromatických korenín, až po rôznorodé spôsoby prípravy – jedlo v Indii poskytuje zážitok pre všetky naše zmysly.
O zvyklostiach stolovania sa s nami porozprával otec Clifford Pinto
V Indii je dlhoročnou tradíciou jedávať na zemi s prekríženými nohami a v kruhu rodiny. Vďaka tomu prerušíme všetky ostatné činnosti a sústredíme sa len na jedlo a rodinu. Takéto sedenie je zároveň veľmi zdravé pre držanie tela, kĺby a posilňuje mnoho svalov. Jeme zvyčajne pravou rukou a hygiena pred jedlom je pre nás veľmi dôležitá. V niektorých častiach Indie sa ale používa aj príbor. Jedlo je servírované v kovových miskách a na tanieroch alebo často aj na banánovom liste. Banánový list dodáva jedlu špecifickú vôňu a podčiarkuje jeho chuť. Podľa ajurvédskeko učenia, každý prst reprezentuje jeden element a pri jedení rukami dokážeme lepšie vnímať chuť jedla, jeho textúru a arómu.
Pestrosť indickej kuchyne odráža aj rozličné náboženské zvyklosti a miestne tradície. Každý štát a dokonca aj región v Indii má svoje vlastné jedinečné jedlá. Celkovo sa najčastejšie jedáva ryža, sambar (šošovicová kaša), rasam (pikantná polievka s rajčinami), zelenina, mäso a ryby. Veľa ľudí sa z náboženských dôvodov stravuje vegetariánsky.
Pre jeden z indických štátov, Karnataka, je na pobreží typické zeleninové karí s ryžou. V iných častiach sú populárne ryžové placky roti, pšeničné chapati a guličky ragi, ktoré sa robia z prosovej múky.
Tri koreniny, ktoré nemôžu chýbať v žiadnej indickej domácnosti, sú chilli prášok, garam masala (zmes klinčekov, koriandra, škorice a kardamónu) a horčicové semená.
Dezerty závisia od regiónu a jeho tradícií. Najbežnejšie sú shaavige payasam (korenený mliečny puding) a holige (sladký plochý chlieb). Konkrétne holige sa bežne podáva ako predjedlo s prepusteným maslom ghee.
Sneha
Mám rada mäkkú ryžovú placku roti, citrónovú ryžu a pikantné vegetariánske brinjal karí, ktoré sa robí z baklažánu.
Shaun Tauro
Milujem kuracie mäso opečené na špajdli. Je mäkké a chrumkavé zároveň a nie je mi z neho ťažko.
Josna R.
Keďže mám rada sladké, mojím obľúbeným jedlom je semiya payasam (mliečny dezert s kardamónom, kešu orieškami a hrozienkami). Zo slaného mám rada kuracie karí.