Budatínsky hrad odhalil svoje poklady | Slovenská katolícka charita

Budatínsky hrad odhalil svoje poklady

pridal: wp-dev | dátum: 22. augusta 2016 | kategória: Aktuality

V utorok 16. augusta 2016 zamestnanci a klienti kancelárie projektu Rafael III. v Žiline navštívili spoločne Budatínsky hrad, ktorý je súčasťou Považského múzea v Žiline. Pôvodne vodný hrad z 13. storočia, ktorý sa nachádza na sútoku riek Váh a Kysuca slúžil ako obranná pevnosť a stanica na vyberanie mýta. Vodná priekopa okolo hradu bola neskôr zasypaná, hrad prešiel viacerými prestavbami a získal charakter pohodlného šľachtického sídla. Donedávna bola v rámci expozície sprístupnená len hradná veža a park. Po nedávnej rekonštrukcii je pre návštevníkov otvorená aj hradná kaplnka a veľká časť hradu.

Čakanie na prehliadku hradu si klienti projektu Rafael III. skrátili rozhovormi a hrami v parku. Zrekonštruované priestory hradu, ktoré veľmi zaujali viacerých klientov boli zariadené historickým nábytkom, obrazmi, mapami, drotárskymi umeleckými výtvormi i predmetmi dennej potreby. Simultánne so slovenským výkladom lektorky boli klientom priblížené aj jednotlivé fakty z histórie Budatínskeho hradu.

Po skončení prehliadky a poďakovaní personálu Považského múzea, klienti pokračovali v spoločnom programe športovými aktivitami v parku. Práve park pri hrade sa môže do budúcna stať pre klientov miestom, kde budú tráviť voľný čas so svojimi blízkymi.

Projekt Rafael III. prebieha od 1. decembra 2015 do 30. novembra 2016. Je realizovaný na území celého Slovenska v integračných poradenských centrách nachádzajúcich sa v mestách Bratislava, Žilina a Košice. Medzi hlavné aktivity projektu patrí najmä poskytovanie právneho, psychologického a sociálneho poradenstva, a výučba slovenského jazyka. V rámci poskytovania služieb je venovaná osobitná pozornosť zraniteľným skupinám s prihliadnutím na ich situáciu a špecifické potreby. Snahou členov projektového tímu v jednotlivých mestách je zjednodušenie prístupu cieľovej skupiny k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, bývaniu, verejným inštitúciám a sociálnym službám a jej úspešné zaradenie na pracovný trh prostredníctvom zvládnutia slovenského jazyka.

Projekt RAFAEL III. je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu – Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.