Týždeň v Charite: Vystrojiť deti do školy pomohla aj známa moderátorka | Slovenská katolícka charita

Týždeň v Charite: Vystrojiť deti do školy pomohla aj známa moderátorka

pridal: charita | dátum: 14. septembra 2022 | kategória: Aktuality

Zbierka školských pomôcok, ktorá prebieha v dcérskych charitách po celom Slovensku, ide do finále. Časť pomôcok, ktoré sa počas nej vyzbierali, slúžia deťom v škole. Charita však núdznym pomáha aj s potravinami a hygienickými potrebami.

Trnava – V charitnej kaviarni Špitálik sa cez víkend podávali ukrajinské špeciality. Celkovo sa navarilo 120 litrov boršču, upieklo 600 koláčov a minulo množstvo ďalších dobrôt, na prípravu ktorých sa spotrebovalo 30 kilogramov potravín. V kuchyni pritom pomáhalo tridsať Ukrajincov, ktorí sú klientami trnavskej charity. Hostia sa mohli ponúknuť za dobrovoľný príspevok. Vyzbierané peniaze použijú v charite na nákup školských pomôcok a potravinových poukážok pre ľudí v núdzi.

Cífer/Trnava – Preč so stresom a zlými myšlienkami, povedali si charitní pracovníci v Dome pokojnej staroby v Cíferi a pre klientov z radov seniorov vymysleli zaujímavú aktivitu – maľovanie na sklo. Nielen, že príjemne spoločne trávili čas, ale zároveň si precvičili jemnú motoriku a predviedli svoju kreativitu.

Trnava – Trnavská arcidiecézna charita pokračuje aj napriek vyšším cenám materiálu v rekonštrukcii nízkoprahového Centra pomoci človeku, ktoré by malo byť sprístupnené budúci rok na jar. Vo vynovenom centre by mala byť miestnosť pre stravovanie, miestnosť pre individuálne poradenstvo, priestory pre skupinové aktivity, ako aj tri strediská osobnej hygieny pre ženy, mužov a imobilných ľudí. Aby zostali služby centra zachované aj počas rekonštrukcie, mesto Trnava poskytlo charite na pomoc biednym dočasné priestory v inej časti mesta. Služby nízkoprahového centra využíva asi 50 z nich. Po rekonštrukcii priestorov očakávajú nárast klientov.

Nitra – Deti z Detského charitného domu sv. Lujzy prišla pomôcť vychystať do školy známa televízna a rozhlasová moderátorka Barbora Krajčírová. Rozdelila im školské pomôcky, ktoré sa podarilo vyzbierať v rámci charitnej Zbierky školských pomôcok. „Rada pomôžem, ak je to v mojich možnostiach,“ priznala Barbora, ktorá deti aj vyspovedala a pozrela si s nimi aj priestory, v ktorých žijú. Celkovo je tam ubytovaných 10 detí, väčšina z nich je školopovinných.

Poprad – Spišská katolícka charita v uplynulých dňoch distribuovala do núdznych rodín v popradskom okrese 16 ton hygienickej pomoci.

Snina – Gréckokatolícka charita Prešov získala pre svoju činnosť ďalšie priestory. Ide o Dom sv. Panteleimona v Snine, ktoré posvätil vladyka Peter Rusnák. Tieto priestory budú slúžiť pre sociálnych pracovníkov, ktorí sa zameriavajú na špecializované poradenstvo pre núdznych. „Orientovať sa chceme skôr na tých, ktorí trpia skutočnou núdzou a ktorých si všimnú duchovní otcovia, mesto Snina a iné obce a farnosti v dekanáte Snina a Medzilaborce, príp. naše farské charity. Nie teda prvotne tých, ktorí neustále o pomoc žiadajú,“ vyjadril sa riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček.

Charkov, Ukrajina – Charita sa stará nielen o Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli na Slovensko, ale pomocnú ruku podáva aj priamo na Ukrajine. Spišská katolícka charita poslala minulý týždeň do Charkova pec do pekárne, ktorá pomáha nasýtiť desiatky Ukrajincov. Ide už o štvrtú pec, ktorú naša charita na Ukrajine zabezpečila.