Charita vyvŕtala 2 nové studne pre vysídlencov v Iraku | Slovenská katolícka charita

Charita vyvŕtala 2 nové studne pre vysídlencov v Iraku

pridal: charita | dátum: 31. októbra 2023 | kategória: Humanitárna pomoc

Vyše 20 000 kresťanov, jezídov a moslimov z obcí Bagera a Hatarah, ktorí si zažili prenasledovanie Islamského štátu, majú odteraz doma tečúcu pitnú vodu. Tešia sa jej najmä miestne mamičky. Už sa totiž nemusia báť a deťom do školskej tašky vkladajú naplnenú fľašku čistej vody.

„To, že studňu postavíme nám neveril ani pán starosta z obce Hatarah, no teraz je veľmi vďačný. Sľubov sa napočúval, no až my sme to splnili,“ opisuje svoje dojmy z otvorenia studní Alenka Horváthová, vedúca Sekcie medzinárodnej spolupráce SKCH. „Na otvorenie prišlo okrem miestnych mužov aj nezvyčajne veľa žien a detí, ktoré nás následne pozvali aj k nim domov a radostne nám ukazovali, akú čistú vodu majú vďaka pomoci zo Slovenska. Je z nej aj výborný čaj, ktorý je tu tradičnou špecialitou,“ dodáva Alenka z Charity.

Dodnes postavila Charita na severe Iraku už 19 studní. Takáto zmena každodenného života je možná vďaka tomu, že Slovenskej katolíckej charite darí spojiť pre správnu vec jezídov v Irackom Kurdistane, lokálnu organizáciu Shingala Azad, Konferenciu biskupov Slovenska a SlovakAid. Charita si tieto obce vybrala na základe obetavosti jej obyvateľov. Tí medzi seba prijali skoro 2000 vysídlencov, ktorí pre prenasledovanie a násilnosti zo strany ISIS prišli o svoj domov. Hodnotu pitnej vody a adresnej pomoci si tak veľmi vážia. Bolo to vidieť aj robotníkoch, ktorí viacerí pracovali na výstavbe studní s hĺbkou vyše 300 metrov.

Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka spolufinancovaniu z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid a Zbierke na pomoc prenasledovaným kresťanom a utečencom, ktorú pravidelne vyhlasuje Konferencia biskupov Slovenska.