Deti z miestnej osady v Sečovciach a Art Aktivista mali tvorivý deň

Deti z miestnej osady v Sečovciach spoločne s umelcami premieňali svoje pocity na umelecké diela

pridal: charita | dátum: 26. februára 2021 | kategória: Dobrovoľníctvo

Spoza brány počuť smiech, džavot, melódiu piesní a rómske čapáše. Zvedavo idem za zvukom, ktorý ma priam vtiahne do víru poriadneho temperamentu. Na otvorenom priestore v záhrade Komunitného centra Sečovce, ktoré patrí pod Arcidiecéznu charitu Košice, sú rozmiestnené veľké OSB dosky pomaľované všetkými farbami sveta. Deti z miestnej osady majú farby nielen na rukách, ale aj za ušami a úsmev od ucha k uchu. Podujatie plné kreativity pre ne pripravila skupina nadšencov zo združenia Art Aktivista.

Už po ôsmykrát prichádza do miestnej osady nazývanej Habeš skupina umelcov, výtvarníkov a dobrovoľníkov, aby tu usporiadali Letný maliarsky workshop pre deti. Podujatie prebieha každoročne počas augusta pod vedením Tomáša Rafa a ďalších umelcov už od roku 2012, kedy spolu s deťmi vymaľovali veľký betónový múr okolo školy na okraji osady. Skupina umelcov a dobrovoľníkov tu vtedy strávila až 10 dní a odnášala si poznanie každodenného života v osade. „Spolupráca s deťmi, ktorá v tom čase vznikla, bola jednými z dôvodov, prečo sa práve do Sečoviec každý rok vraciame. Koniec koncov, už si ani nevieme predstaviť leto, kedy by sme workshop pre deti nerealizovali,“ vysvetľuje projektová manažérka Janka Pohánková zo združenia. Tento rok prebiehala realizácia tvorivých aktivít aj za účasti charitného komunitného centra v Sečovciach.

Keď farby prehovoria

Pod rukami dobrovoľníkov a rómskych detí získali farbu aj spoločné vchodové priestory bytoviek v osade a veľkorozmerné plátna plné detských kresieb a machúľ zo Sečoviec boli objektom niekoľkých, aj zahraničných výstav.

Maliarsky workshop, ktorého cieľom je spontánne zapojenie detí a vytvorenie spoločného diela, odhaľuje kreatívny potenciál a prirodzený talent detí, ktorý sa v prostredí segregácie často len stráca, pretože nemá možnosť rozvoja. Aktivisti zo združenia dávajú deťom a ich rodičom to najkrajšie, čo môžu. Vieru v ich schopnosti a priestor na sebarealizáciu v ich prirodzenom prostredí. Aj vďaka vytváraniu vzťahov dôvery sa deti prostredníctvom farieb rozhovoria o svete, v ktorom žijú a denne bojujú o miesto v spoločnosti.

V lete 2020 sa zapojili aj ďalší umelci

Mladá študentka grafiky Lenka Borková pripravila aktivitu maľovania, ktorá je medzi deťmi už tradične veľmi obľúbená. Maľovalo sa na OSB dosky, z ktorých bol následne zostavený nadrozmerný priestorový objekt. Súbežnou aktivitou bol hudobno-dramatický program pod vedením speváčky Júlie Kozákovej.

Ako uviedol Tomáš Rafa, cieľom tejto časti programu bolo „povzbudiť deti v záujme o svoju vlastnú kultúrnu identitu a hudobné tradície.“ V priebehu niekoľkých dní sa deti učili rytmické prvky a kroky, napríklad aj z rómskeho čapášu. Naučili sa spievať nové pesničky z tradičných rómskych čardášov aj zo svetovej hudby. S realizáciou projektu vypomáhala dobrovoľníčka Soňa Skubanová a stály tím Združenia Art Aktivista. Všetky aktivity letného workshopu vyvrcholili vernisážou s kultúrnym programom za účasti detí pre ich rodičov a známych z osady.

Art Aktivisti nám ukazujú, ako sa formou umenia dá prinavracať viera tam, kde si často kvôli ťažkým podmienkam nenachádza miesto. Vzájomná spolupráca je cestou k porozumeniu a lepšiemu životu aj tých najzraniteľnejších.

Autor: Silvia Hrabčáková, Arcidiecézna charita Košice
Foto: Združenie Art Aktivista