Holandský kráľovský pár v centre podpory | Slovenská katolícka charita

Holandský kráľovský pár v centre podpory

pridal: Monika Domeniková | dátum: 9. marca 2023 | kategória: Aktuality

V rámci svojej oficiálnej návštevy na Slovensku navštívil dnes (9. marca) Centrum podpory v Poprade holandský korunný princ Viliam-Alexander spolu s manželkou Maximou a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

V samotnom centre podpory sa stretli s charitnými pracovníkmi, aby sa dozvedeli o podpore, ktorú poskytujú odídencom. Koordinátor humanitárnej pomoci Anton Frič hovoril o pomoci, ktorú poskytujú na Ukrajine a prostredníctvom fotografií poukázal aj na príbehy, ktoré píše vojna na Ukrajine. Zároveň sa kráľovský manželský pár rozprával aj s ukrajinskou psychologičkou, Marinou Donskou, ktorá hovorila o živote Ukrajincov na Slovensku.

„Najviac sa na nich tešili deti, každý deň si nacvičovali, čo budú kresliť a čo budú robiť,“ povedal riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček. „Táto návšteva je akýmsi poďakovaním všetkým pracovníkom Spišskej katolíckej charity, ktorí pomáhajú na Slovensku, ale aj na hraniciach, v Zakarpatí, ale aj priamo vo vojnových zónach, kde pomoc stále dovážame,“ doplnil.

Centrum podpory v Poprade funguje rok a odvtedy už pomohlo mnohým odídencom. V centrách podpory pritom pracujú aj samotní Ukrajinci. „Od augusta som bola dobrovoľníčkou, teraz tu už pracujem a robím rôzne aktivity s deťmi, vydávam pomoc a robím všetko, čo je potrebné,“ hovorí jedna z pracovníčok centra podpory, Oksana Kondrenko. „Pochádzam z Charkova a z Ukrajiny som nechcela odísť. Teraz som tu s deťmi, moji rodičia aj manžel ostali doma a volať si môžeme len vtedy, keď majú elektrinu,“ dodala.

Centrá podpory otvorila Slovenská katolícka charita po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. „Teraz tento projekt končí, ale pripravili sme hneď aj jeho ďalšie pokračovanie. Menšie projekty nám pritom pomáhajú otvoriť nové jazykové kurzy, alebo vyškoliť zamestnancov, ale i pomáhať v psycho-sociálnej práci,“ povedala manažérka humanitárnej pomoci a integrácie, Alexandra Mruk  Papaianopol. Veľký význam tiež vidí v jazykových kurzoch, ktorými charita pomáha odídencom začleňovať sa do života na Slovensku.

Každé centrum podpory vytvára vlastnú sieť aktivít, ktorou sa  snaží integrovať odídencov do spoločnosti. Medzi najvýraznejšie aktivity patria kurzy slovenského jazyka, psychologická pomoc, voľnočasové aktivity, ale i pomoc s ubytovaním, hľadaním zamestnania, školy, škôlky, či ponuka rôznych kurzov.