Jezídi a kresťania v Iraku. Ľudia, ktorí potrebujú našu pomoc | Slovenská katolícka charita

Jezídi a kresťania v Iraku. Ľudia, ktorí potrebujú našu pomoc

pridal: wp-dev | dátum: 23. júna 2017 | kategória: Aktuality

V Marianke pri Bratislave sa v dňoch 20.-21. júna uskutočnilo zasadanie Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Časť zasadnutia bola venovaná aj projektom Slovenskej katolíckej charity v Iraku, ktoré prezentoval bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, predstaviteľ Rady KBS pre migrantov, utečencov a pútnikov. Mons. Haľko Irak v apríli tohto roku sám navštívil, na ceste ho sprevádzal manažér pre rozvojovú spolupráca a humanitárnu pomoc charity Hugo Gloss. Spoločne navštívili tri vybrané projekty na Blízkom východe.

Viac ako pol milióna eur tým, ktorých postihla vojna

Počas svojho výstupu na zasadnutí Mons. Haľko biskupom prezentoval informácie o projektoch v Iraku, na ktoré KBS prostredníctvom charity vyčlenila finančné prostriedky. Zo zbierok na pomoc prenasledovaným kresťanom i genocidovaným jezídom Katolícka cirkev za posledné dva roky venovala sumu vyše 500 tisíc eur.

Biskupov na pléne informoval o projekte sociálnej a vzdelávacej podpory pre deti sýrskych a irackých utečencov, na ktorý KBS darovala 40 000 eur, o projekte vnútorne presídlených univerzitných študentov na Univerzite v irackom Kirkúku, ktorý dostal podporu vo výške 83 000 eur a o výstavbe dvoch približne 150 metrov hlbokých studní na zabezpečenie pitnej vody pre obyvateľov a utečencov v obciach Šerfadín a Usefa, na ktorú bolo vyčlenených 57 000 eur.

Spolu, bez nenávisti

Mons. Haľko vyzdvihol najmä snahu miestnych cirkví o výchovu k dialógu a vzájomnej úcte medzi predstaviteľmi rozličných náboženstiev. Navštívil internáty v Kirkúku, kde pod jednou strechou žijú vo vzájomnom pokoji jezídski, kresťanskí a moslimskí študenti, v rukách ktorých je budúci osud celej oblasti. Biskupom tlmočil veľkú vďačnosť miestnych obyvateľov za pomoc, ktorú Cirkev zo Slovenska poskytla.

Nový vietor do plachiet

Na zasadnutí biskupi tiež poďakovali za službu generálnemu sekretárovi Slovenskej katolíckej charity Radovanovi Gumulákovi, ktorý svoju službu ukončí k 30. júnu 2017. Zároveň od 1. júla vymenovali za nového generálneho sekretára Ericha Hulmana.