Katolícka Charita je priekopníčkou v hospicovej starostlivosti | Slovenská katolícka charita

Katolícka Charita je priekopníčkou v hospicovej starostlivosti

pridal: charita | dátum: 12. októbra 2018 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita pri príležitosti sobotného Svetového dňa hospicovej a paliatívnej starostlivosti, upriamuje pozornosť verejnosti na 1. slovenský hospic na Slovensku, charitný Hospic Matky Terezy. Po 15 rokoch od svojho vzniku patrí medzi špičkové zariadenia a udáva tón vo svojom odvetví.

Slovenská katolícka charita dbá o to, aby dôstojnosť človeka bola zabezpečená aj na sklonku života. Prostredníctvom profesionálnej hospicovej starostlivosti zabezpečuje nielen kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ale aj duchovné sprevádzanie. Minulý rok ošetrila 181 chorých ľudí v domácnostiach prostredníctvom mobilnej hospicovej starostlivosti a 360-tim klientom vytvorila takýto priestor v 3 hospicových zariadeniach – v Dome pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre, v Hospici sv. Alžbety v Ľubici a v najstaršom hospici na Slovensku, v Hospici Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.

„Z ruiny bývalej základnej školy sme po náročnej príprave, no s veľkým zanietením, vybudovali 1. hospic na Slovensku. Hospic Matky Terezy bol slávnostne otvorený 1. 7. 2003. Postele sme pozháňali z rôznych fár, vyzeralo to ako v turistickej ubytovni,“ spomína s úsmevom na rozbeh dovtedy unikátneho projektu, jeden z jeho zakladateľov Jozef Krajči. Dnes je hospic v Bardejovskej Novej Vsi špičkou vo svojom odbore a o jeho služby majú klienti neustály záujem. Dôraz sa kladie na profesionálny a zároveň ľudský prístup. Pán Jozef Krajči si z otvorenia hospicu rád spomína ešte na túto príhodu:

„Pacient sa pýtal, že dokedy bude tá ceremónia trvať, dokedy ho budú sestričky toľko obskakovať. No a keď sa slávnostné otvorenie skončilo a sestričky pacienta stále obskakovali, mal pocit, že je v nebi, bol šťastný.“

Inšpiráciu aj pomoc našiel východoslovenský hospic pred rokmi v Česku i Poľsku, kde mali s hospicovou a paliatívnou starostlivosťou väčšie skúsenosti. Dnes je Hospic Matky Terezy zariadenie s výborným vybavením, s vyspelým a vzdelaným personálom. Ten pomáha nielen pacientom, ale aj ich príbuzným. Vždy ich srdečne víta a radí aj po bolestnom odchode blízkeho človeka.

Ak sa zaujímate o to, ako hospic vyzerá vo vnútri, ako neúnavne funguje 24 hodín denne alebo rozmýšľate nad tým, že aj vy by ste chceli nejako v hospici pomôcť, neváhajte sa ísť pozrieť už budúci týždeň do Domu pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre, kde budú mať 17. 10. 2018 deň otvorených dverí.