KONCOM TÝŽDNA BUDE UKONCENÁ DALŠIA CAST DISTRIBÚCIE NA HAITI | Slovenská katolícka charita

KONCOM TÝŽDNA BUDE UKONCENÁ DALŠIA CAST DISTRIBÚCIE NA HAITI

pridal: wp-dev | dátum: 11. mája 2010 | kategória: Aktuality

Bratislava, 16.02.2010

Piatok 12.februára uplynul mesiac od zemetrasenia na Haiti. Na tento den vyhlásila haitská vláda Den štátneho smútku. Zamestnanci štátnych a medzinárodných inštitúcií pôsobiacich v krajine nešli do práce, cinnost tažkých mechanizmov ako aj práce v skladoch boli prerušené.

Apoštolský nuncius na Haiti, arcibiskup Bernardito Cleopas Auza, hostil vo štvrtok zasadnutie Caritas na Velvyslanectve Svätej stolice v Port-au-Prince. Sústredili sa na záchranné operácie a dlhodobé problémy, ako je vzdelávanie, polnohospodárstvo, rekonštrukcia a príprava na katastrofy. “Musíme pomáhat Haitanom stat sa sebestacnými. Haiti potrebuje viac štruktúrovanej podpory, “povedal. “Avšak, do budúcnosti sa pozerám s vierou a nádejou.”

Hygiena ostáva aj nadalej nedostatocná. V krajine je doteraz iba 3000 latrín, dalších 2400 je v na ceste. Podla odhadov je potrebných 18000 kusov prenosných toaliet, aby boli zarucené a dodržané minimálne hygienické štandardy. Bolo identifikovaných 19 okresov, kde je nutné premiestnenie 180 000 ludí. Svetový potravinový program OSN informoval, že do konca týždna bude rozdistribuovaná dvojtýždnová zásoba ryže pre 257 455 ludí. Spolu bolo doteraz prerozdelených 6734m3 ryže. 300 zariadení na cerpanie a úpravu vody zabezpecuje 911 200 ludí nezávadnou pitnou vodou predovšetkým v Port-au-Prince, Leogane a Jacmel. Na osobu na den tak pripadá 5 litrov vody.

Tažkosti spôsobuje pomaly prichádzajúce obdobie daždov a na dôležitosti naberá stabilizovanie infekcií a ochorení. Obdobie nadchádzajúcich daždov môže byt v kontexte s osídlovaním oblastí a záchranou dalších ludských životov tak dôležité ako zabezpecenie distribúcie materiálu. V týchto dnoch sa vyvíja tlak na vládu, aby vynala velké pozemky v a na okraji miest zo súkromného vlastníctva a umožnila tak rýchle a bezpecné usadenie ohrozených obyvatelov pred hroziacimi povodnami z aprílových daždov. Generálna sekretárka Caritas Internationalis Lesley-Anne Knight hovorí: “Caritas je odhodlaná nielen obnovit znicenú infraštruktúru, ale predovšetkým zabezpecit dôstojnost a trvalo udržatelný rozvoj tunajších obyvatelov.”

Priebežný stav na úcte je približne 303 282 eur. 70 tisíc bolo už poukázaných prostredníctvom Caritas Internationalis a z tejto ciastky boli podporení aj slovenskí lekári z Vysokej školy sv. Alžbety v Bratislave, ktorí sa striedajú pri pacientoch v krajine pod vedením profesora Krcméryho. Do zbierky Slovenskej katolíckej charity sa dá stále zapojit. Císlo úctu vyhradené pre tento úcel je 4008058424/7500, VS 168, názov úctu Slovenská katolícka charita. Pocas februára je možné zasielat darcovské DMS správy v sieti všetkých mobilných operátorov. Zaslaním SMS správy s textom „DMS HAITI“ na císlo 877 prispejú darcovia sumou 1 €. Viac informácií o výpocte sa nachádza na www.darcovskasms.sk.