Konflikt v Sýrii: Z Libanonu sa vrátila Monika Hlavačiková, ktorú tam vyslala SKCH | Slovenská katolícka charita

pridal: wp-dev | dátum: 25. septembra 2013 | kategória: Aktuality

Prečo ste sa pred niekoľkými rokmi rozhodli ísť prvý krát do Libanonu, keďže to nie je bežná turistická destinácia?

Pred niekoľkými rokmi som sa v Ríme spoznala s jednou rehoľnou sestrou, ktorú neskôr preložili do Libanonu. Keďže sme sa veľmi spriatelili, pozvala ma na návštevu. Dovtedy som si nevedela predstaviť čo je to Libanon, aká to môže byť krajina, ale všetko to neznáme ma lákalo, tak som si povedala prečo nie. Tam som si našla ďalších kamarátov, získala kontakty a už to išlo.

Čo Vás na Libanone tak veľmi priťahuje, že sa tam stále rada vraciate?

Celý ich život. Je to úplne niečo iné ako u nás. Tiež krajina je veľmi krásna. V Libanone sa cítim šťastná, veľmi by som tam chcela žiť. Prirástol mi k srdcu jazyk, ľudia, krajina.

Ako Libanončania vnímajú cudzincov?

Väčšinou vnímajú cudzincov ako niekoho, kto tam príde len kvôli biznisu, peniazom. Človek, ktorý aspoň ako tak neovláda jazyk a nerozumie ich zmýšľaniu, má to tam veľmi ťažké. Ale ľudia sú úžasní. Aj z toho mála čo majú, sa dokážu tešiť.

Celý svet momentálne napäto sleduje vývoj situácie v Sýrii. Aká je teraz atmosféra v Libanone, susednej krajine?

Aj v Libanone je situácia napätá. Dennodenne tam prichádza množstvo sýrskych utečencov. Sú obavy, kam sa budú dávať, kto sa bude o nich starať, ako sa zamestnajú. Obavy, či vôbec Libanon zvládne taký nápor utečencov. Na každom rohu je armáda so samopalmi, policajti. Kresťania v Libanone majú veľmi silnú vieru, ľudia tam prežívajú veci s Bohom a preto sa snažia spraviť pre ľudí, ktorí tak trpia, maximum čo môžu. Ale keďže ešte USA nezasiahlo v Sýrii proti Baššárovi al- Assadovi, je situácia v Libanone ešte ako tak pokojná. V prípade, že sa tento zásah uskutoční, bude to omnoho horšie, pretože ak zasiahnu Sýriu, bude zasiahnutý aj Libanon.

Nemali ste strach za takýchto okolností Libanon opäť navštíviť?

Veľa ľudí ma pre odchodom odhováralo od vycestovania argumentujúc tým, aká je momentálne situácia v týchto krajinách. Ja sama sa tiež bezhlavo neženiem do rizika, ale keďže tam mám kamarátov a známych, mala som o bezpečnosti informácie z prvej ruky. Hovorili, že ak chcem ísť do Libanonu, tak teraz, lebo situácia sa môže časom dramaticky zhoršiť a potom už naozaj nebude možné vycestovať do krajiny. No aj teraz, napriek tomu, že situácia je ešte relatívne pokojná, sú časti, do ktorých sa neodporúča ísť a ktoré som z bezpečnostných dôvodov nenavštívila ani ja.

Spomínala si, že v Libanone je aj početná kresťanská komunita. Ako prežívajú súčasnú situáciu kresťania teraz, v čase hroziaceho nebezpečenstva?

Ľudia sa intenzívne modlia za pokoj. Cítiť, že je to silno premodlené. Utiekajú sa hlavne k sv. Rafge a Mar Charbelovi, čo sú významní libanonskí svätci, ku ktorým chodievajú pútnici z celého sveta.

Na tvojej zatiaľ poslednej návšteve Libanonu si bola ako zástupkyňa SKCH, ktorá tiež chce sýrskym utečencom podať pomocnú ruku. O čo konkrétne išlo?

SKCH ma poslala na monitorovaciu cestu, ktorej cieľom bolo zistiť aktuálne potreby sýrskych utečencov. Snažila som sa sledovať ako tam ľudia žijú, čo konkrétne potrebujú. So sýrskymi utečencami som robila rozhovory o ich životoch a ako im Charita pomáha. Zistila som, že z oblastí, ktoré som navštívila, najviac potrebujú pomoc v oblasti Rayfon, kde sýrski utečenci žijú priamo v priestoroch charitného zariadenia. Tiež som monitorovala pomoc sýrskym utečencom v partnerskej organizácii Caritas Lebanon, ktorú podporili Slováci vo verejnej zbierke.

Aký je postup Charity po príchode utečencov do Libanonu?

Každý, kto príde žiadať o pomoc, musí najskôr vyplniť formulár, kde je potrebné okrem bežných náležitostí, ako je meno, vierovyznanie a pod., uviesť aj o čo všetko prišli, čo im ostalo, no najmä ich priority – v čom by im Charita mala prioritne pomôcť. Potom si ľudia odchádzajú vybavovať veci čo sa týka ambasády. Následne sa vracajú a tie priority, ktoré uviedli do formulára sa im Charita v rámci svojich finančných možností snaží zabezpečiť. Jedna z najpožadovanejších je zdravotnícka starostlivosť, keďže lekári sú v Libanone veľmi drahí.

Do Libanonu dennodenne prichádza množstvo utečencov. Nevytvára to dusnú atmosféru medzi nimi a domácimi?

Libanončania vedia, aká je v Sýrii situácia a veľmi dobre si uvedomujú, že to každú chvíľu môže prísť aj k nim, keďže sú veľmi blízko. Preto s nimi spolucítia a snažia sa im maximálne pomôcť.

Foto: Monika Hlaváčiková

Text: Andrea Boboková