V ťažkých časoch myslíme aj na ľudí bez domova | Slovenská katolícka charita

V ťažkých časoch myslíme aj na ľudí bez domova

pridal: charita | dátum: 8. apríla 2021 | kategória: Dobrovoľníctvo

V Charite poznáme príbehy ľudí bez domova a vieme, že často sa nie vlastnou vinou dostávajú na ulicu, bez prostriedkov a mimo spoločnosti, ktorá sa od nich odvracia. Často im chýba sociálny kontakt s ostatnými ľuďmi, ale aj bežné radosti, ktoré my zažívame. Tie nás aj v tejto dobe držia nad vodou. My vieme, že pandémia raz skončí, vieme sa počas jej trvania uchýliť do bezpečia. Ľudia bez domova zostávajú však na ulici a ich situácia sa (bez ohľadu na pandémiu) nezmení, ak im nepomôžeme.

Jedlo ako zážitok pre ľudí bez domova

V čase veľkej potravinovej zbierky, ktorá prebieha vždy na jeseň a ktorej sa Charita zúčastňuje na území celého Slovenska, sme oslovili foodblogerku Luciu Randovú s prosbou o promo zbierky na sociálnych sieťach. Ako nezisková organizácia sme zvyknutí na ochotu ľudí aj na odmietnutie, no odpoveď, ktorú sme dostali, nás veľmi milo prekvapila. Lucia chcela ponúknuť viac. Jedlo je jej vášňou, preto sa rozhodla navariť pre ľudí bez domova a dopriať im nielen sýte a teplé jedlo, ale gurmánsky zážitok.

S touto víziou oslovila Lucia známeho a oceňovaného šéfkuchára Michala Konráda z Bao Brothers, s ktorým v minulosti pracovala. Spoločne pre ľudí bez domova pripravili špeciálne menu: zeleninovú polievku, bao buchtičky s guľášom z bravčového bôčika a údeného kolena a bao šišky so slivkovým lekvárom. Trojchodový obed sme v sobotu 20. marca podávali v nízkoprahovom centre Domec, ktoré prevádzkuje OZ Vagus.

Michal Konrád je držiteľ ocenenia Kuchár roka na Slovensku, ktoré získal na Gurmán Awards. Pracoval v špičkových reštauráciách v Londýne, deväť rokov bol šéfkuchár oceňovanej reštaurácie Fou Zoo v Bratislave. Na konci roka 2018 spustil vlastný streetfoodový projekt Bao Brothers, v septembri na bratislavskom pravom brehu Dunaja napriek pandémii otvorili nový koncept na lodi Sun Deck.

Špeciálne menu zasýtilo viac ako 90 ľudí bez domova. “Nezáleží na tom, či varím v najlepšej reštaurácií na svete alebo v centre pre ľudí bez domova, rozdiel v tom nerobím,” hovorí s vášňou v hlase Michal Konrád.

Zapojiť sa je jednoduché

Slovenská katolícka charita pomáha ľuďom bez domova prostredníctvom 10 diecéznych a arcidiecéznych charít. Prevádzkujeme nocľahárne, útulky, nízkoprahové centrá, sociálny šatník a strediská špecializovaného poradenstva vo väčších mestách ako Trnava, Nitra, Piešťany, Košice či Prešov.

V Bratislave sa týmto ľuďom venuje niekoľko organizácií a jednou z nich je aj združenie Vagus. Ich nízkoprahové denné centrum Domec, ktoré je otvorené každý deň, poskytuje okrem iného raňajky a obed. Počas víkendu pripravujú obedy dobrovoľníci, ktorí buď navaria v priestoroch centra, alebo prinesú už navarené a jedlo vydajú ľuďom bez domova. Zapojiť sa je veľmi jednoduché. Stáva sa, že sa zíde skupina kamarátov, ktorí pri varení strávia plnohodnotne spoločný víkend, alebo niekto prinesie napečený koláč. Stačí chcieť a pre pomoc ľahko zapálite aj ostatných. Náš zážitok z 20. marca je toho dôkazom.

Všetci potrebujeme radosť

Máme tendenciu vnímať ľudí bez domova ako tých, ktorí si vystačia s najzákladnejším, ba i menej. Aj oni sú však ľudia ako my. Potrebujú priateľstvá, nové zážitky, vône a chute, hudbu či filmy, ktoré nás dokážu povzbudiť, rozplakať alebo rozosmiať. Jedlo nie je len základnou ľudskou potrebou, ale jednou z radostí života. Lucia so šéfkuchárom Michalom sú pre nás cennou inšpiráciou, že podať pomocnú ruku je veľmi jednoduché a zmysluplné gesto, ktoré ocenia aj na druhej strane. Klientom veľmi chutilo a ako povedala jedna pani, bolo to ako obedovať na svadbe.

Ako dobrovoľník Charity môžete pomáhať kdekoľvek na Slovensku. Stačí sa zaregistrovať a radi vás prevedieme činnosťami, do ktorých sa môžete zapojiť. Ak máte záujem o víkendové varenie obeda v združení Vagus v Bratislave, viac informácií nájdete na stránke združenia.