Na festivale Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj SKCH | Slovenská katolícka charita

Na festivale Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj SKCH

pridal: wp-dev | dátum: 17. marca 2014 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA. 17. marca 2014 – Návštevníkom siedmeho ročníka filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj Slovenská katolícka charita (SKCH). Súčasťou festivalu bude výstava fotografií, ktorá zachytáva realizáciu počítačového projektu YouDoToo v Ugande a diskusia o pomoci Charity obetiam obchodovania s ľuďmi. Počas festivalu do prievidzského Domu kultúry zavítame aj s kampaňou Ľudia nie sú na predaj – GIFT box Slovakia.

Som veľmi rád, že naše aktivity doma na Slovensku, ale aj náš projekt v Ugande, budeme môcť predstaviť aj na festivale v Prievidzi, ktorý si za posledné roky v tomto meste získal veľkú obľubu,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Festival od 17. až do 22. marca predstaví dvadsaťsedem dokumentárnych filmov o ľudských právach. Jednou z tém bude aj obchod s ľuďmi, ktorý patrí spolu s drogami a zbraňami medzi jeden z troch najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete a neobchádza ani Slovensko. Projektová manažérka projektu Stop obchodovaniu s ľuďmi, Andrea Bezáková, ktorá má s pomocou obetiam obchodovania s ľuďmi dlhoročné skúsenosti, bude s návštevníkmi festivalu diskutovať o tomto fenoméne a pomoci obetiam v stredu 19. marca. Navyše predstaví aj kampaň Ľudia nie sú na predaj – GIFT box Slovakia, ktorou saCharita v spolupráci s organizáciami STOP THE TRAFFIK a Globálnou iniciatívou OSN snaží na Slovensku upozorňovať na možné riziká pred cestou do zahraničia a upriamiť viac pozornosti na fenomén obchodovania s ľuďmi.

Ďalšou sprievodnou aktivitou festivalu bude výstava fotografií z projektu YouDoToo na severe Ugandy, kde SKCH už tri roky bojuje proti chudobe a HIV a pomáha miestnej komunite vďaka centru pre deti s HIV. SKCH a Úrad vlády SR vďaka projektu YouDoToo pripravili počítačovú učebňu na základnej škole v dedinke Unna. Počas trojmesačného kurzu, za prítomnosti dvoch lektorov zo Slovenska, mali skupiny žiakov, učiteľov a miestnych autorít možnosť získať zručnosti v práci na počítači. Súčasťou udržateľnosti projektu bolo aj zaškolenie dvoch miestnych učiteľov, ktorí v projekte pokračujú aj po jeho oficiálnom ukončení. Počas kurzu deti nadviazali online komunikáciu so žiakmi Základnej školy Bukovecká v Košiciach a práca na počítači sa stala jedným z predmetov na Základnej škole v Unne.

Viac informácií o festivale Jeden svet, ktorý v Prievidzi organizuje občianske združenie Berkat, nájdete na stránke jedensvet.prievidza.net, o projektoch SKCH sa dozviete viac na www.charita.sk.