Nedeľa patrí rodine | Slovenská katolícka charita

Nedeľa patrí rodine

pridal: charita | dátum: 16. mája 2020 | kategória: Aktuality

Pri príležitosti medzinárodného Dňa rodiny, ktorý sa z rozhodnutia OSN každoročne pripomína 15. mája, pripravilo Fórum kresťanských inštitúcií výzvu najvyšším predstaviteľom nášho štátu. Hlavnou myšlienkou výzvy je poukázať, že nedeľa má patriť predovšetkým rodine. Reaguje tak na viaceré podnety svojich členov i na podnety mimo samotného Fóra. Vo výzve žiada, aby kompetentní vyvinuli všetko úsilie na presadenie voľnej nedele pre čo najviac rodín. Aby ľudia, ktorých práca počas nedele nie je nevyhnutná, nemuseli pracovať. Voľná nedeľa pre pracovníkov obchodoch by mala zostať aj po korona kríze. Iniciatíva chce pomôcť pri spoločenskej diskusii o tejto téme, aby táto zmena prešla s čo najväčším celospoločenským konsenzom. Autori výzvy sú presvedčení, že existujú jasné dôvody na to, aby sa spoločnosť dohodla a chránila pre všetkých istú dôležitú hodnotu, ktorú samotný trh neochráni. Bez voľnej nedele má totiž týždeň iba sedem pracovných dní.

Predseda FKI Tomáš Kuzár poznamenal: “V západných štátoch EU je bežné, že nedeľa je voľným dňom. Na Slovensko je už vhodná doba na to, aby voľná nedeľa bola štandardom aj u nás “

Výzva je otvorená tak pre jednotlivcov ako aj pre organizácie. Jednotlivci svoju podporu môžu vyjadriť tu. Organizácie potvrdia svoju podporu zaslaním mailu na info@fki.sk , pričom uvedú názov organizácie a meno štatutára. Zoznam organizácií (spolu-signatárov) bude súčasťou listu, ktorý bude v piatok, 15. mája doručený predstaviteľom štátu.