Nedeľa plná inšpirácie: Obzretie za podujatím Móda a/ako obchod | Slovenská katolícka charita

Nedeľa plná inšpirácie: Obzretie za podujatím Móda a/ako obchod

pridal: charita | dátum: 6. septembra 2021 | kategória: Aktuality

V nedeľné poobedie 22. augusta sme otvorili brány charitnej záhrady pod hradbami mesta a vítali hostí na podujatí Móda a/ako Obchod. Záhrada sa na pár hodín stala predvádzacím mólom aj miestom diskusie a oddychu pre širokú verejnosť. Podujatie zorganizoval tím projektu STOP obchodovaniu s ľuďmi.

Vo vynovenej záhrade plnej kvetov a letného slnka čakali na návštevníkov originálne kúsky darovaného oblečenia, obuvi a doplnkov, ktoré ste mohli získať za symbolickú sumu. Tým sme poukázali na to, že aj oblečenie z druhej ruky má svoju hodnotu. Vynovenie šatníka nemusí stáť planétu žiadnu cenu, ak využijeme to, čo už máme na dosah.

V podobnej myšlienke sa niesol celý program podujatia vrátane módnej prehliadky. Náladu pozdvihla starostlivo vyberaná hudba, netradičné, kreatívne modely, aj tanečné kreácie modeliek a modelov, ktorí ich predviedli za rytmického potlesku obecenstva. Práve vďaka ich prevediu sa aj následná benefičná dražba stretla s úspechom, aký sme nečakali. Trinásť modelov vyskladaných z originálnych kúskov vyniesli rovných 300 € do zbierky pre deti.

Nepresviedčajme, ale inšpirujme našou prácou a životom

Dôležitým bodom podujatia bola diskusia s inšpiratívnymi hosťami o sociálnom podnikaní, zodpovednom nakupovaní aj o tom, ako darovať krajší život sebe navzájom a planéte. Vypočuť ste si mohli Tomáša Horvátha, nášho bývalého kolegu a spoluzakladateľa značky sobi.eco, aktivistu Igora Hanečáka z platformy Recyklátor a Katku Peterovú alias La Floritu, slow fashion blogerku, ktorá je členkou tímu Fashion Revolution na Slovensku.

Už dnes môžeme urobiť veľa preto, aby sa nám žilo lepšie. Naše (spotrebiteľské) správanie však ovplyvňuje aj ľudí tisíce kilometrov od nás, ktorí oblečenie – a množstvo ďalších tovarov – vyrábajú. Často to prebieha v nedôstojných a vykorisťujúcich pracovných podmienkach, ktoré sú jednou z novodobých foriem otroctva a vedú k poškodeniu ich zdravia aj k znečisteniu životného prostredia.

Ako spotrebiteľ však máme moc podporovať, čo považujeme za zmysluplné a tak inšpirovať aj ostatných. Ako znie jeden zo sloganov Igora Hanečáka, ktorý nám rozvinul počas diskusie: “čo podporuješ, to rastie”. A napokon, aby sme dosiahli efektívnu zmenu, “nepresviedčajme, ale inšpirujme”.

Výťažok z podujatia pomôže deťom

Výsledkom podujatia je vyzbieraných presne 1 552,74 eur a 500 forintov, za ktoré srdečne ďakujeme. Použité budú na charitný program Sociálneho štipendia pre deti zo sociálne slabších rodín a deti v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany. Charita z nich zaplatí krúžky, doučovanie či školské výlety pre talentované a usilovné deti a tým podporí ich nadanie a šance na budúcnosť.

Kompletnú fotogalériu z podujatia nájdete TU: