Pomoc ľuďom v núdzi cez Nadáciu EPH | Slovenská katolícka charita

Pomoc ľuďom v núdzi cez Nadáciu EPH

pridal: charita | dátum: 21. januára 2022 | kategória: Nadácia EPH

Vďaka finančnej podpore od Nadácie EPH sa nám darí pomáhať ďalším rodinám a jednotlivcom v núdzi. Nadácia vyčlenila 10 000 eur pre každú arci/diecéznu charitu a už niekoľko rokov nám takýmto spôsobom pomáha plniť spoločný cieľ – pomáhať ľuďom v akútnej nepriaznivej situácii. Rodiny a jednotlivcov v núdzi sme tak mohli aj minulý rok obdarovať vecami, ktoré naozaj a niekedy až zúfalo potrebovali. Často to boli lieky, zdravotné pomôcky, spotrebiče, nábytok alebo potraviny.

V Gréckokatolíckej charite Prešov prebiehal vďaka spolupráci s Nadáciou EPH už tretí rok projekt s názvom „Priama materiálna a potravinová pomoc ľuďom v núdzi”. Farské charity a spolupracujúce charitné organizácie identifikujú na základe žiadostí a práce v teréne akútne prípady sociálnej núdze. Spolu následne hľadajú ideálny a citlivý spôsob, ako im pomôcť, pričom s klientmi ostávajú v kontakte dlhodobejšie a i neskôr ich sprevádzajú prostredníctvom dobrovoľníckej alebo charitnej pomoci.

Za 3 roky fungovania projektu si takto polepšilo len v rámci Gréckokatolíckej charity Prešov 105 rodín v núdzi. Prinášame vám svedectvá niektorých z nich, ktorým sme pomohli v roku 2021.

O hlade vždy na konci mesiaca

„Volám sa Adriana, mám 47 rokov. Som slobodná, bezdetná, bez súrodencov. Mám množstvo diagnóz: cukrovku od 3 rokov veku, celiakiu, potravinovú intoleranciu, kožné problémy, krátkozrakosť, problémy so srdcom a štítnou žľazou, okrem toho ma trápi trávenie a neurologické problémy. Prekonala som aj viacero operačných zákrokov. Bývam v rodinnom dome, ktorý je v predaji. Obývala som ho spolu s rodičmi, no rodičia pred štyrmi rokmi zomreli. Nakupovanie je pre mňa zložité pre diabetickú, celiaktickú diétu a potravinovú intoleranciu, pretože musím kontrolovať každú jednu zložku na výrobkoch. Žije sa mi finančne veľmi ťažko.“

Dôchodok nestačil pani Adriane na obdobie celého mesiaca. K jeho koncu často nemala na potraviny a iné výdavky. Vďaka sociálnym kupónom, ktoré dnes získava od charity, si môže nakúpiť jedlo, ktoré je pre ňu vhodné a nespôsobuje jej zdravotné ťažkosti.

Zo samoty do spoločenstva

Júlia pochádza z rodiny s troma deťmi. Jej rodičia už zomreli, s bratmi nie je v kontakte. Žije v dvojizbovom byte sama, slobodná a bezdetná. Niekoľko rokov pracovala v reštauráciách na pozícii kuchárky alebo pomocnej kuchárky. Pre zhoršenie svojho zdravotného stavu musela svoje zamestnanie však zanechať. Už dlhodobo je na čiastočnom invalidnom dôchodku a nedarí sa jej nájsť vhodnú prácu. Po tom, čo jej zomrela mama, prežívala veľký smútok a depresiu. Ako priznáva, nemala nikoho, kto by ju povzbudil a pomohol jej.

Dnes je Júlia prijímateľkou sociálnych služieb v Dome sv. Júdu Tadeáša v Humennom Gréckokatolíckej charity Prešov. V dennom stacionári si našla nových priateľov a jej zdravotný stav sa zlepšil. Odkedy ho navštevuje, lepšie znáša mamin odchod, je veselšia a necíti sa opustená. Jej ekonomickú situáciu zlepšujú sociálne poukážky na potraviny.

Korona im vzala manžela alebo manželku

Kvôli pandémii prišli viacerí o prácu, no niektorých zastihla ešte omnoho väčšia strata. Osobitne sme boli dotknutí najmä dvoma príbehmi rodín, ktoré v covidovom období prišli o jedného z rodičov a so školopovinnými deťmi zostala matka alebo otec.

„Pre rodinu pána Dušana s dvomi deťmi sme zakúpili kombinovaný kuchynský sporák, aby si mohli pripravovať teplú stravu. Dcérke v rodine pani Heleny sme zakúpili bicykel, ktorý mohla využiť aj počas detského letného tábora, uhradeného rovnako zo zdrojov projektu,“ vysvetľuje pracovníčka prešovskej charity. Pani Helenka sa kvôli starostlivosti o deti v ťažkej situácii vzdala práce. Ťažké obdobie sa jej darí zvládnuť aj vďaka potravinovej pomoci a podpore dobrých ľudí.

Odmala na vozíku

„Odmalička trpím viacerými alergiami a chorobami, ktoré mi viac či menej bránia plnohodnotne sa zapojiť do normálneho života. Rodičia, ktorí sa o mňa starali, žiaľ, už zomreli a keďže nemám súrodencov, zostala som sama bez pomoci. K mojim diagnózam sa pridala strata stability a časom som zostala pripútaná na invalidný vozík. Prešla som mnohými vyšetreniami, ale doteraz mi nevedia povedať, prečo sa nemôžem postaviť na nohy. Pokiaľ nenájdu príčinu a neurčia mi diagnózu, ja nemôžem požiadať o invalidný dôchodok. Po zaplatení všetkých poplatkov a účtov, zakúpení liekov, ktoré potrebujem, mi na stravu zostane pár eur.“

Aj pani Anna cíti dnes podporu Charity a získava pomoc, kedy ju najviac potrebuje.

Nadácia EPH bola založená 30. októbra 2014 spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s., ktorá ju vníma ako účinný nástroj na podporu a rozvoj občianskej spoločnosti, ako možnosť pomôcť ľuďom v ťažších životných situáciách a zároveň ako priestor na spoluprácu a partnerstvá pri zmysluplných projektoch. Spoluprácu s Nadáciou EPH rozvíjame od polovice roka 2016.

Autor: Mária Rajňáková, Gréckokatolícka charita Prešov
Titulné foto: Bratislavská arcidiecézna charita