Príbeh Janana z irackého Erbilu | Slovenská katolícka charita

Príbeh Janana z irackého Erbilu

pridal: wp-dev | dátum: 18. augusta 2015 | kategória: Aktuality

Foto: Anton Frič

V súčasnosti je na Blízkom východe takmer 20 miliónov utečencov. Ide o najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. Kresťanstvo v Iraku je pod silným tlakom rastúcej moci islamských radikálov. Veľkú časť utečencov tvoria kresťania z Iraku a Sýrie. Na úteku je takmer celá kresťanská populácia týchto krajín.
Konferencia biskupov Slovenska („KBS“) vyhlásila marcovú zbierku na pomoc prenasledovaným kresťanom. Biskupi Slovenska sa rozhodli z vyzbieraných peňazí podporiť niekoľko projektov v Iraku, Jordánsku a Libanone. Projekty v Jordánsku a Libanone zastrešuje Caritas Internationalis, zatiaľ čo v Kurdistane sú partnermi miestne chaldejské katolícke diecézy a farnosti v mestách Erbil, Kirkuk a Sulimanyia. Všetky navrhované projekty sú zamerané na zlepšenie situácie kresťanských vysídlencov a zachovanie kresťanstva v Iraku. Cieľom je podporiť kresťanské komunity, aby mohli prežiť toto zložité obdobie a neopúšťali svoju domovinu.
Slovenská katolícka charita (“SKCH”) sa v spolupráci s KBS zapája do pomoci vysídleným kresťanom a utečencom na Blízkom východe. Začiatkom júla 2015 pracovníci SKCH zisťovali aktuálne potreby vysídlených kresťanov priamo v Kurdistane. Cieľom cesty bolo pripraviť projekty, ktoré KBS v spolupráci s SKCH podporia.

Pracovníčka SKCH Anna Bartošová a fotograf Anton Frič osobne navštívili Blízky východ navštívili a vypočuli si smutné osudy ľudí z Iraku, ktoré Vám prinášame:

JANAN, 43r. žije s manželkou Jubrael a druhou 6-mesačnou dcérkou Zayou v malej unimobunke v utečeneckom tábore Mar Ellia v irackom Erbile.
“Naša dcéra Lana bola doma šťastné a veselé dieťa. Celé dni džavotala, pobehovala po dome, hrala sa so svojimi hračkami. Tu, v tábore neustále plače, neje, zle spí, kričí zo sna. Je to úplne iné dieťa. Mali sme radi náš dom, náš život, milovali sme Irak. Teraz tu nie sme šťastní. Chceme ísť preč.”