Schizofréniou život nekončí (+podcast) | Slovenská katolícka charita

Schizofréniou život nekončí (+podcast)

pridal: charita | dátum: 30. júna 2023 | kategória: Aktuality

Tak sa volalo úvodné osvetové podujatie, ktoré Bratislavská arcidiecézna charita organizovala pri príležitosti 25. výročia založenia Domova sociálnych služieb  a rehabilitačného strediska Samária, kde sa venujú ľuďom s týmto duševným ochorením.

Mať dôvod prečo žiť a tráviť čas v kolektíve – to sú hlavné dôvody, pre ktoré ľudia so schizofréniou navštevujú na dennej báze DSS a RS Samária. Nachádza sa v bratislavskej časti Trnávka a stal sa útočiskom mnohých ľudí, ktorí v dôsledku ochorenia potrebovali odbornú pomoc, aby ich sprevádzala na ceste životom.

„Potreba venovať sa ľuďom s diagnózou duševného ochorenia tu bola pred 25 rokmi a je tu aj dnes, dokonca po covidovom období je ešte silnejšia,“ hovorí súčasný vedúci zariadenia Karol Vlasák. Momentálne majú 24 klientov, ktorých do zariadenia odporučil na základe vyšetrenia ich ošetrujúci lekár psychiater. „Ľudia s duševným ochorením by nemali ostať na okraji spoločnosti, naopak, môžu tiež žiť plnohodnotný život,“ vraví Karol Vlasák.

Aby sa spoločnosť dozvedela viac o tomto type duševného ochorenia, organizuje Bratislavská arcidiecézna charita v tomto roku viacero osvetových podujatí zameraných na oblasť duševného zdravia. Prvým z nich bola diskusia v známom kníhkupectve, kde verejnosť mala možnosť nazrieť na schizofréniu z viacerých uhlov pohľadu. Medzi prítomnými bola psychiatrička MUDr. Anna Gombošová, sociálna pracovníčka Samárie Zina Halašková, obohacujúce boli aj výpovede ľudí, ktorí majú s týmto ochorením vlastnú skúsenosť.

Na diskusii o schizofrénii bola prítomná psychologička Anna Gombošová i sociálna pracovníčka Zina Halašková, ktoré obe pracujú s duševne chorými v Samárii.

Pod názvom Schizofréniou sa život nekončí bola publikovaná aj séria rozhovorov, ktoré majú byť podporou pre tých, ktorým toto duševné ochorenie vstúpilo do života a potrebujú o ňom mať základné informácie.

„Ľudia si napríklad mylne predstavujú, že schizofrénia predstavuje rozdvojenú osobnosť. Také jednoduché to nie je, toto ochorenie je oveľa zložitejšie a je náročné si predstaviť, čo ľudia postihnutí touto chorobou prežívajú. Dochádza hlavne k rozštiepeniu ich mysle a úpadku osobnosti, chorých zvyknú prenasledovať iné hlasy a myšlienky. Upadajú aj ich kognitívne vlastnosti. Preto sa im v Samárii snažíme ponúkať rozličné aktivity, ktoré ich majú nielen zabaviť či vyplniť čas, ale zároveň posilňujú ich mentálne zručnosti. Dôležité pre nás je, aby nestratili zmysel života, ale mali každý deň prečo vstať a prísť sem. U nás sa im dostane prijatie, jednak tu nájdu ľudí s podobným osudom, ale sú tu aj ľudia, ktorí sa o nich chcú starať a pomáhať im. Nemusia ostať zavretí doma,“ dodáva Karol Vlasák.

Počas nedávneho Národného týždňa charity bolo zariadené otvorené pre verejnosť.