SKCH: Aj obyčajná školská taška môže znamenať veľa | Slovenská katolícka charita

SKCH: Aj obyčajná školská taška môže znamenať veľa

pridal: wp-dev | dátum: 23. júla 2015 | kategória: Aktuality

foto: SKCH

Bratislava. 23. júla 2015 – Aj počas tohto leta prebieha už šiesty ročník Zbierky školských pomôcok, vďaka ktorej môže Slovenská katolícka charita (SKCH) pripraviť aj znevýhodnené deti na nový školský rok. Do 15. augusta 2015 je možné priniesť perá, zošity, pravítka, peračníky, tašky a ďalšie školské pomôcky, ktoré dokážu meniť realitu konkrétnych detí.

„Počas minulých ročníkov zbierky sme sa stretli s veľkou štedrosťou ľudí na Slovensku. Napriek tomu, že mnohí majú sami ťažkosti, neodvracajú svoju tvár od tých najzraniteľnejších medzi nami. Vďaka tejto pomoci sme mohli podporiť konkrétne rodiny, detské domovy či krízové centrá, kde sa nachádzajú deti odkázané na pomoc druhých,“ vysvetľuje Bernadetta Múdra, koordinátorka Zbierky školských pomôcok 2015.

SKCH podporuje vzdelanie detí v zahraničí cez projekt Adopcia na diaľku® aktuálne už v siedmich krajinách sveta. Nezabúda však ani na školákov na Slovensku, pretože aj v dnešných časoch existuje mnoho rodín, pre ktoré sú položky súvisiace so školskou dochádzkou často priveľkým zaťažením rodiny.

„Mnoho darcov sa zapája do zbierky až pred jej skončením. Počas leta majú totiž ľudia mnoho záujmov a často sú odcestovaní,“ vysvetľuje Bernadetta Múdra. Napriek tomu môže SKCH vďaka štedrosti jej podporovateľov už šesť rokov pomáhať slovenským deťom, ktorým sa v septembri začína nový školský rok. „Sme vďační za každého darcu, jednotlivca či spoločenstvá a firmy, ktoré sa rozhodli zapojiť do zbierky. Už malý dar dokáže znamenať pre znevýhodnené dieťa mnoho. Spoločne tak môžeme dávať nádej budúcej generácii,“ dodáva.

Z minuloročnej zbierky pomohla SKCH cez diecézne a arcidiecézne charity mnohým rodinám. O tom, ako pomoc vnímajú, rozpráva pani Renáta Šulová, ktorej sa dostalo pomoci v minulom roku: „Mám štyri školopovinné deti a žijem bez muža. Pripraviť deti do školy bolo omnoho jednoduchšie vďaka darovaným pomôckam z Charity. Veľmi nás to potešilo. Som rada, že sa našli dobrí ľudia, ktorí nám pomohli. Deti ocenili najmä školské tašky, ale aj zošity, dosky a peračníky.“

Zbierka školských pomôcok prebieha od 1. júna do 15. augusta 2015 na celom Slovensku. Pomôcky je možné priniesť v tomto roku do 43 centier, ktorých zoznam, spolu s ďalšími informáciami o zbierke, sa nachádza na stránke www.charita.sk/pomocky.