SKCH: Charita a biskupi Slovenska podporujú irackých študentov v Kurdistane | Slovenská katolícka charita

SKCH: Charita a biskupi Slovenska podporujú irackých študentov v Kurdistane

pridal: wp-dev | dátum: 21. októbra 2015 | kategória: Aktuality

Projekt podpory 63 presídlených kresťanských študentov, vďaka ktorému mohli nastúpiť do nového semestra je financovaný zo zbierky Konferencie biskupov Slovenska (“KBS”). Chlapci a dievčatá vo veku od 18 do 23 rokov pôvodne študovali na univerzite v Mósule, teraz študujú na Tikritskej univerzite, ktorá je presídlená do Kirkuku. Problém týchto študentov je, že nevedia kurdsky, no práve na Tikrítskej univerzite môžu študovať v arabčine a angličtine.

Zásluhou arcibiskupa Yusifa Thomasa Mikrisa bolo 63 irackých presídlených študentov prijatých na Tikrítsku univerzitu. Tá momentálne sídli v exile v Kirkúku, keďže v Tikríte stále prebiehajú boje medzi irackými vládnymi jednotkami a Islamským štátom. Bývalým študentom Univerzity v Mosule vybojoval arcibiskup Yusif Thomas výnimočný individuálny štúdijný plán. Dievčatá a chlapci, ktorí sú v rôznych ročníkoch štúdia v odboroch anglický jazyk, medicína, farmácia, inžinierstvo, filozofia a psychológia.

Keďže rodiny študentov ostali bez príjmov, nemohli si dovoliť uhrádzať výdavky na štúdium. Takže všetky náklady ostali na pleciach arcidiecézy, ktorá však každý mesiac s veľkými ťažkosťami vykrývala potreby študentov. Slovenská katolícka charita sa preto v spolupráci s KBS rozhodla pomôcť s výdavkami na stravu, vodu, ubytovanie, hygienické potreby, plyn, dopravu a internet, aby študenti mohli pokračovať v štúdiu. Mesačné náklady spolu tvoria 7800 USD.

Študenti sa po dokončení štúdií chcú vrátiť do svojich domovov v Karakoši a okolitých kresťanských dedinkách na Ninivejských planinách. To, že chcú zostať žiť a pracovať v Iraku a neplánujú emigrovať do zahraničia, je skutočne prejav veľkej odvahy a silnej viery.

Kirkuk je od frontovej línie vzdialený len dvadsať kilometrov. Je to multietnické mesto s bohatou a žiaľ, aj veľmi krvavou históriou. Prvé kapitoly histórie tohto mesta sa začali písať pred viac ako 4000 rokmi. Pôvodne turkménske mesto sa vďaka objavu ropy v 30-tych rokoch minulého storočia stalo multietnickým. Okrem Turkménov v Kirkúku žije veľká diaspóra Arabov, Asýrčanov a v neposlednom rade aj Kurdov. Vďaka Kurdom a ich armáde Peshmerga Kirkúk nepadol do rúk Islamského štátu.

V Kirkuku sídli Chaldejská katolícka arcidiecéza, ktorú vedie arcibiskup Yousif Thomas Mirkis. v súčasnosti sa stará približne o 250 kresťanských rodín z Ninivejských plání (Quaraquos, Bartella) a Mosulu.

Mnoho mladých kresťanov – univerzitných študentov po úteku z oblastí obsadených teroristami z Islamského štátu stratilo možnosť doštudovať svoju univerzitu. Nemožnosť pokračovať v štúdiu má na študentov devastačné následky, hľadajú spôsoby emigrácie do zahraničia. Prítomnosť kresťanov v Iraku je už teraz kriticky nízka, stratou mladej kresťanskej inteligencie reálne hrozí zánik kresťanstva v Iraku. Útočisko študenti našli v Kurdistane, kde im pomocnú ruku podala práve arcidiecéza v Kirkúku.