SKCH: Charita pomáha zaplaveným obciam v Žilinskom kraji | Slovenská katolícka charita

SKCH: Charita pomáha zaplaveným obciam v Žilinskom kraji

pridal: wp-dev | dátum: 23. júla 2014 | kategória: Aktuality

ilustračné foto: Michal Fulier

BRATISLAVA. 23. júla 2014 – Slovenská katolícka charita (SKCH) v spolupráci s Diecéznou charitou Žilina dnes začala pomáhať obyvateľom obcí v Žilinskom kraji, ktoré v pondelok zasiahli silné dažde. Tie spôsobili problémy na Orave, Liptove a Kysuciach, ale aj v okolí Považskej Bystrice v Trenčianskom kraji.

„Z nášho humanitárneho skladu v Námestove sme stiahli 22 vysúšačov, ďalšie do Žiliny presúvame z Bratislavy. Pripravili sme aj desiatky kusov náradia a podľa potreby nakúpime aj čistiace a dezinfekčné prostriedky. Naši pracovníci sú v súčasnosti v teréne a monitorujú potreby ľudí,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Vysúšače a náradie dnes pracovníci Charity distribuovali do Terchovej, Rudinky a na Mestský úrad Žilina, ktorý ich poskytne zaplaveným rodinám v mestských častiach Žiliny. „Na nákup dezinfekčných a čistiacich prostriedkov sme vyčlenili 1000 eur. Pracovníci Diecéznej charity Žilina ich v najbližších dňoch poskytnú poškodeným domácnostiam,“ uviedla koordinátorka pomoci Mariana Ištoňová.

Obce, ktoré potrebujú pomoc sa môžu obrátiť na SKCH alebo na Diecéznu charitu Žilina. SKCH má na svojej stránke v sekcii Povodne zverejnené užitočné rady, ako po povodniach postupovať, napr. pri nahlasovaní škôd do poisťovne, dezinfekcií studní alebo čistení domácností od nánosov bahna. Dostupné sú na internetovej stránke www.charita.sk.

SKCH pomáha zaplaveným domácnostiam pravidelne. Tento rok podala pomocnú ruku 11 zaplaveným obciam v Prešovskom a Košickom kraji, ale aj stovkám rodín v Srbsku a Bosne a Hercegovine.

Kontakt na koordinátorku pomoci SKCH:

Mariana Istoňová, mobil: 0903 982 136, mail: istonova@charita.sk

Kontakt na Diecéznu charitu Žilina:

tel.č.: 041/723 12 34, 0918 990 158, e-mail: charitaza@gmail.com