SKCH CHCE MENIŤ NÁZOR VEREJNOSTI NA PROBLEMATIKU UTEČENCOV | Slovenská katolícka charita

SKCH CHCE MENIŤ NÁZOR VEREJNOSTI NA PROBLEMATIKU UTEČENCOV

pridal: wp-dev | dátum: 18. mája 2011 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita (SKCH) pozýva širokú verejnosť na kultúrne podujatie s názvom [Ver ár ju from?] – Odkiaľ si?, organizované pod záštitou J. E. Mons. Jána Oroscha, ktorý je zodpovedný za kongregáciu pre migrantov pri Konferencii biskupov Slovenska. Podujatie sa uskutoční dňa 26. 5. 2011 so začiatkom o 20.00 hod. v priestoroch UPeCe v Bratislave (Staré Grunty 36).

V súčasnej dobe sa prostredníctvom médií dozvedáme vcelku negatívne informácie o utečencoch, iných kultúrach a migrácii. Kultúrne podujatie [Ver ár ju from?] má preto za cieľ znížiť predsudky voči migrantom a práve formou kultúrno – spoločenského dialógu chce priblížiť širokej verejnosti problematiku migrácie a rovnako napomôcť migrantom prezentovať sa v rámci majoritnej spoločnosti. Samotný priebeh podujatia v sebe zahŕňa rôzne umelecké aktivity, a to profesionálne vystúpenie migrantov z Českej republiky, prehliadku fotografií zachytávajúcu život migrantov na Slovensku, tanečné a spevácke predstavenie žiadateľov o azyl.

Návštevníkom tak ponúka možnosť hlbšie spoznať a porozumieť problematike migrantov žijúcich a pracujúcich v našej krajine. Na základe ich osobných svedectiev sa návštevníci budú môcť pozrieť na ich životný osud a súčasnú situáciu možno v inom svetle ako doteraz. Toto podujatie zároveň umožní migrantom na Slovensku k ich vlastnej kultúrnej integrácii – ukázať majoritnej spoločnosti, že aj keď prišli na Slovensko z rôznych krajín a kultúr, nie je dôvod na obavy pred neznámym.

Program:

1. Slávnostné otvorenie podujatia

2. Vystúpenie cudzincov žijúcich na Slovensku

3. Osobné svedectvo migranta žijúceho na Slovensku spojené s predstavením výstavy fotografií (fotograf Victor Breiner), ktoré zachytávajú život migrantov na Slovensku i v zahraničí

4. Vystúpenie profesionálnej skupiny z Čiech „All star refjúdži band“

5. Ukončenie podujatia, priestor na voľnú diskusiu pre zúčastnených