SKCH: Filmový festival priblíži problematiku obchodu s ľuďmi | Slovenská katolícka charita

SKCH: Filmový festival priblíži problematiku obchodu s ľuďmi

pridal: wp-dev | dátum: 13. októbra 2014 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA. 10. októbra 2014 – Slovenská katolícka charita (SKCH) uvedie v piatok 17. októbra 2014 pilotný projekt filmového festivalu Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorého cieľom je priblížiť túto tému školákom a širokej verejnosti. Festival sa uskutoční pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi (18.10.).

„Obchodovanie s ľuďmi je mimoriadne krutý zločin, ktorý je rozšírený po celom svete, ale mnoho ľudí o ňom veľa nevie. Aj napriek tomu, že sa jedná o jeden z najvýnosnejších nelegálnych obchodov, často sa stretávame s neinformovanosťou ľudí a názormi, že to je niečo vzdialené, čo sa ich netýka. Opak je nanešťastie pravdou. Obchoduje sa s ľuďmi aj na Slovensku, a preto by sme chceli filmovým festivalom priblížiť tento fenomén zaujímavým spôsobom čo najväčšiemu počtu ľudí,“ priblížil zmysel tejto aktivity generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Festival uvedie niekoľko kratších titulov prevažne zahraničnej produkcie, ktoré priblížia rôzne formy obchodovania s ľuďmi. Počas programu bude priestor aj na diskusiu a k téme sa budú vyjadrovať pozvaní odborníci zo Slovenska i zahraničia. V rámci sprievodných aktivít si bude možné prezrieť aj obrazovú výstavu a kampaň GIFT box Slovakia – ľudia nie sú na predaj. Okrem Bratislavy sa festival uskutoční aj v Londýne, hlavnom meste krajiny, kam sú obete zo Slovenska najčastejšie predané.

„Obetiam obchodu s ľuďmi sa venujeme od roku 2008 a vidíme katastrofálny dopad tejto trestnej činnosti na životy nevinných ľudí. Našu energiu preto vkladáme nielen do riešenia problémov, ale aj do prevencie. Pretože často sú to informácie, ktoré nás chránia od nebezpečných hrozieb,“ poznamenala projektová manažérka SKCH, úsek pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, Andrea Bezáková.

Podujatie začne 17. októbra 2014 v doobedných hodinách pre školy a o 17:30 pre širokú verejnosť. Príďte sa dozvedieť ako sa chrániť pred zobchodovaním a čo všetko tento pojem zahŕňa. Vďaka unikátnym filmom sa dozviete aj skutočné príbehy ľudí, ktorí sa stali tovarom novodobých otrokárov. To všetko v piatok v kine Lumière v Bratislave. SKCH spolupracuje na festivale so svojimi partnermi IOM, STOP THE TRAFFIK a Unchosen, za podpory Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Vstup je voľný, počet miest však obmedzený, a preto je lepšie rezervovať si miesto na stránke www.obchodsludmi.sk/festival/.