SKCH: Na festivale Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj SKCH | Slovenská katolícka charita

SKCH: Na festivale Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj SKCH

pridal: wp-dev | dátum: 19. marca 2015 | kategória: Aktuality

ilustračné foto: Caritas Internationalis

BRATISLAVA. 19. marca 2015 – Návštevníkom ôsmeho ročníka filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi predstaví svoje aktivity aj Slovenská katolícka charita (SKCH). Súčasťou festivalu bude v piatok 20. marca 2015 diskusia pracovníkov SKCH a klientov jej projektu Rafael z Afganistanu so žiakmi prievidzských základných škôl. Festival začal 16. a potrvá do 21. marca v prievidzskom Dome kultúry.

„Náš projekt Rafael je zameraný na pomoc ľuďom, ktorí museli z rôznych dôvodov utiecť zo svojej krajiny a prišli na Slovensko, pri ich integrácii do našej spoločnosti. Snažíme sa však aj o odstránenie predsudkov a stereotypov, preto sú podobné diskusie pre nás veľmi dôležité,“ povedala projektová manažérka Jana Figeľová.

Na prievidzskom festivale Jeden svet budú utečenci s deťmi hovoriť napríklad o tom, ako sa žije v ich krajine, prečo sa rozhodli prísť na Slovensko, aké sú ich plány do budúcnosti, ale aj o tom s akými problémami sa ako utečenci stretávajú. Na otázky študentov budú odpovedať aj sociálna pracovníčka a psychologička projektu Rafael, ktoré momentálne pomáhajú pri integrácií viac ako 120 utečencom .

O svojich skúsenostiach bude diskutovať 23-ročný Rohullah, ktorý začal študovať angličtinu na univerzite v Kábule, ale kvôli problémom v krajine musel odísť. Teraz je na Slovensku a rád by dokončil svoje vzdelanie. Ďalším diskutujúcim bude 19-ročný Reza, ktorý sa vyučil za stolára a mal svoju vlastnú dielňu, v ktorej vytváral krásne diela z dreva a o svoje skúsenosti sa podelí aj Jalila. Povolaním je lekárka a špecializuje sa najmä na prácu so ženami. Má svoju vlastnú rodinu – manžela, ktorý pracoval ako sudca a dvoch synov. Starší syn ide po stopách svojho otca a je právnik. Mladší sa venuje futbalu. Ich rodinná situácia je však aktuálne veľmi náročná.

Cieľom projektu Rafael je napomôcť utečencom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, zvládnuť najnáročnejšie obdobie privykania si na novú krajinu s inou kultúrou a úspešne ich začleniť do slovenskej spoločnosti ako jej plnohodnotných členov. Túto pomoc Charita poskytuje bez ohľadu na národnosť alebo náboženstvo núdznych.

Projekt Rafael začal v apríli 2014, bude pokračovať do marca 2015 a je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu pre utečencov. Okrem projektu Rafael pomáha SKCH maloletým utečencom bez sprievodu v rámci projektu Bakhita IV, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín. Pri implementácii oboch projektov SKCH spolupracuje s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky.

Viac informácií o festivale Jeden svet, ktorý v Prievidzi organizuje občianske združenie Berkat, nájdete na stránke jedensvet.prievidza.net, o projektoch SKCH sa dozviete viac na www.charita.sk.