SKCH: Oslávte príchod nového roka Ohňostrojom solidarity s ľuďmi v núdzi | Slovenská katolícka charita

SKCH: Oslávte príchod nového roka Ohňostrojom solidarity s ľuďmi v núdzi

pridal: wp-dev | dátum: 19. decembra 2013 | kategória: Aktuality

BRATISALAVA. 19. decembra 2013 – Príchod Nového roka sa dá osláviť aj bez prehnaného použitia zábavnej pyrotechniky. Slovenská katolícka charita (SKCH) preto ľudí vyzýva, aby sa zapojili do Ohňostroja solidarity a počas tohoročného Silvestra namiesto kúpy ohňostrojov či delobuchov podporili charitatívne projekty a ľudí v núdzi.

„Začiatok roku 2014 môžeme osláviť aj na námestí, kde obce a mestá organizujú ohňostroj pre všetkých, spoločným ohňostrojom so susedmi alebo úplne bez pyrotechniky. Každoročne však tisícky eur skončia vo vzduchu, pričom by mohli pomôcť napríklad nevyliečiteľne chorým ľuďom, ľuďom bez domova či chudobným rodinám,“ upozorňuje generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Dodal, že SKCH preto pripravila kampaň Ohňostroj solidarity a každý, kto sa rozhodne, že začiatok roka chce osláviť tým, že podá pomocnú ruku iným, bude môcť podporiť charitné hospice, ktoré pomáhajú nevyliečiteľne chorým ľuďom v terminálnom štádiu života alebo Sklad solidarity. Ten v Bratislave mesačne pomáha desiatkam ľuďom s nízkym príjmom, ľuďom bez domova alebo matkám s deťmi.

„Symbolika je v tom, že pomôcť ľuďom v núdzi sa bude dať aj z námestia, večierku či pohodlia obývačky prostredníctvom darcovských SMS správ priamo počas novoročných osláv. Darcovia tak hneď v prvých sekundách budú môcť spríjemniť život ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých,“ uviedol Radovan Gumulák. Pomoc prostredníctvom darcovských SMS je jednoduchá: stačí poslať SMS správu v znení DMS medzera CHARITA na číslo 877. Cena DMS je 2 €, Charita z nej dostane 96 percent.

Verejnú zbierku Blízko pri človeku – pomáhame žiť až do konca, ktorú SKCH vyhlásila na pomoc charitným hospicom, je možné podporiť aj ľubovoľným príspevkom na číslo účtu 0176875345/0900 variabilný symbol 202. Zbierka potrvá do 31. januára 2014 a od 1. novembra 2013 darcovia venovali viac ako 3500 eur.

Ľubovoľným príspevkom na číslo 0635231718/0900 (do poznámky uviesť Sklad solidarity) je možné podporiť aj Sklad solidarity, ktorý SKCH prevádzkuje už od roku 2010 a doteraz pomohol viac ako päťtisíc ľuďom. Viac informácií o Sklade solidarity a verejnej zbierke pre hospice nájdete na www.charita.sk.

Autor: Lukáš Melicher

Grafika: Ivan Duda