SKCH pokračuje pri obnove zničeného ostrova Haiti | Slovenská katolícka charita

SKCH pokračuje pri obnove zničeného ostrova Haiti

pridal: wp-dev | dátum: 23. septembra 2011 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita (SKCH) pokračuje aj tento rok pri obnove zničeného ostrova Haiti. V krajine, ktorú pred rokom a pol postihlo ničivé zemetrasenie, napríklad ukončila výstavbu materskej školy, podporila stavbu rezervoára na vodu a rozbehla projekt Adopcia na diaľku®. V októbri tohto roka zároveň dokončí stavbu sirotinca pre deti s telesným postihnutím a tiež vzdelávacie centrum. Zástupcovia charity o tom dnes informovali novinárov na tlačovej konferencii.

Projekty SKCH na Haiti má pod dohľadom vedúca humanitárnej misie Eva Zelinová, ktorá sa momentálne vrátila na Slovensko na dovolenku. Pred novinármi predstavila posledné projekty, ktoré charita pod jej vedením realizuje tento rok. Slovensko navštívil aj jej spolupracovník SKCH, Mardoché Alaine, pôvodom Haiťan, ktorý v úlohe projektového asistenta pomáha pri realizácii projektov SKCH z darov slovenských dobrodincov.

Charita v tomto roku dokončila trojmesačnú výstavbu štyroch tried materskej školy v Cazeau, ktorú spravuje miestna kongregácia malých sestier sv. Terezky. Žiaci sa predtým vzdelávali v stanoch na dvore. Ďalším úspešným projektom bola stavba nového rezervoára na vodu, vďaka ktorému majú deti v dispozícii denne čistú vodu, čo znižuje riziko, že by sa mohli nakaziť cholerou. So sestrami charita spolupracuje aj na projekte Adopcia na diaľku®. V polovici októbra sa zas deti s telesným postihnutím presťahujú do nových priestorov, pretože doteraz bývali v budove zničenej zemestrasením.

V tomto roku plánuje charita okrem sirotinca pre deti s telesným postihnutím dokončiť aj stavbu pastoračného centra, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie dospelých. Centrum by malo slúžiť na vzdelávacie programy zamerané na zabezpečenie samostatného živobytia (rybolov, pouličný predaj, výroba rôznych výrobkov na predaj). V októbri tohto roku si jej zástupcovia naplánovali monitorovaciu cestu na Haiti, v rámci ktorej prezident SKCH Mons. Štefan Sečka posvätí novopostavenú materskú školu v Cazeau. Návšteva Haiti sa koná aj za účelom vytvorenia dokumentárneho filmu, ktorý priblíži verejnosti všetky dosiaľ zrealizované projekty a misiu SKCH na Haiti.

Pomoc Haiti smeruje najmä po ničivom zemestrasením v roku 2010. Bilancia nešťastia bola hrozivá – približne 3 milióny ľudí v núdzi, stovky tisíc mŕtvych, zničené budovy, poškodená infraštruktúra. Vďaka štedrosti všetkých darcov sa Konferencii biskupov Slovenska a Slovenskej katolíckej charite začiatkom minulého roka podarilo vyzbierať celkovo 1 746 000 EUR. Z týchto prostriedkov charita zrealizovala viaceré projekty obnovy zničenej krajiny a v pomoci naďalej pokračuje aj v tomto roku.

SKCH je členom medzinárodnej organizácie Caritas Internationalis, ktorá združuje 165 krajín na celom svete a aj vďaka tejto sieti partnerských organizácií môže efektívne reagovať na potreby ľudí v núdzi.

zdroj: www.tkkbs.sk