SKCH: Slováci sa moslimov boja. Sú to predsudky, hovorí Charita | Slovenská katolícka charita

SKCH: Slováci sa moslimov boja. Sú to predsudky, hovorí Charita

pridal: wp-dev | dátum: 31. januára 2014 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA. 30. 1. 2014 – Problematiku migrácie a úspešnej integrácie migrantov do spoločnosti rieši väčšina európskych krajín Slovensko nevynímajúc. Slovenská katolícka charita (SKCH) sa preto už druhý rok snaží pomocou projektu Bez bariér odstraňovať predsudky a xenofóbiu zo slovenskej spoločnosti. Zamerala sa pritom na žiakov stredných a základných škôl, ktorým sa problematiku snažila priblížiť prostredníctvom dokumentárnych filmov a prednášok.

Skúsenosti z prvého projektu, ktorí bol zameraný na migrantov, nám ukázali, že žiaci základných a stredných škôl majú obavy z islamu a moslimov a voči tejto náboženskej skupine sú v prevažnej miere netolerantní. Charita sa preto snaží prispieť k odstráneniu predsudkov voči moslimom žijúcim na Slovensku.“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Cieľom vzdelávacieho projektu Bez bariér II. preto bolo vďaka filmom o azylantoch z Čečenska, ktorí u nás žijú už vyše 10 rokov pomôcť žiakom pochopiť situáciu utečencov, tolerovať ich zvyky, náboženstvo či farbu pleti. „Natočili sme dvojdielny dokumentárny film o živote moslimskej rodiny Sugaipov, ktorý bol doplnením prednášok. Na tie sme chodili spolu s moslimom, ktorý na Slovensku žije. Celkovo sme navštívili osem základných a jednu strednú školu a o islame a moslimoch sme sa rozprávali so 600 žiakmi,“ priblížil projektový koordinátor projektu Bez bariér II. Jozef Kákoš.

Počas projektu, ktorý finančne podporilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, SKCH pripravila aj učebnú pomôcku pre učiteľov. Na základe príručky si môžu pripraviť hodinu venovanú moslimom, migrácii a novým kultúram na svojich školách. Príručky spolu s filmami a ďalšími pomôckami rozposlala Charita do ďalších sto základných a stredných škôl.

Každý človek, nezávisí či je moslim, kresťan, Armén, Gruzínec, medzi nimi nie je rozdiel. Ľudia na Zemi sú všetci rovnakí. Všetci sú rovnakí. A musia sa vážiť navzájom. A aby sa navzájom vážili, to prvýkrát sa musí začať v rodine. Od ocka a mamy sa to všetko začína,“ povedal počas projektu Chasan Sugaipov, ktorý účinkoval vo filme a jeho syn Turku sa zúčastnil na stretnutiach so študentmi.

Učebnú pomôcku pre učiteľov, leták a oba diely dokumentárneho filmu je možné pozrieť tu.

Foto: Flickr.com