SKCH vyzýva poslancov NR SR, aby neschválili novelu zákona o hazardných hrách | Slovenská katolícka charita

SKCH vyzýva poslancov NR SR, aby neschválili novelu zákona o hazardných hrách

pridal: wp-dev | dátum: 30. novembra 2012 | kategória: Aktuality

BRATISLAVA. 30. novembra 2012 – Slovenská katolícka charita (SKCH) vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby v súčasnej podobe neschválili novelu zákona o hazardných hrách. Novela zákona totiž napríklad počíta s tým, že ak sa obce rozhodnú vytlačiť zo svojho územia hazard, po novom už na to nebude stačiť všeobecne záväzné nariadenie, ale toto rozhodnutie bude musieť byť podmienené aj referendom.

„Vyzývame Vás preto, aby ste nepodľahli argumentom a ospravedlňovaním hazardu z dôvodu, že prináša do štátneho rozpočtu finančné prostriedky. Prosíme Vás, aby ste schválili taký zákon, ktorý bude chrániť jednotlivcov aj rodiny pred touto závislosťou,“ napísal v otvorenom liste poslancom NR SR generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Dodal, že zákonodarcovia by mali ponechať možnosť prevádzkovať hracie automaty iba licencovaným kasínam, tak ako to urobili nedávno poslanci v susednom Maďarsku. Rovnako by mali nechať možnosť miestnej samospráve rozhodovať o tejto otázke.

„Pri pomoci núdznym sa každodenne stretávame s novými prípadmi ľudí, ktorí sa stali obeťami závislosti na hracích automatoch, následkom čoho stratili svoje bývanie a dostali sa do veľmi zlej sociálnej situácie. Podľa našich štatistík 20 až 30 percent týchto ľudí, stratilo strechu nad hlavou práve kvôli problémom s patologickým hráčstvom často v kombinácii s ďalšími problémami a závislosťami,“ upozorňuje generálny sekretár SKCH.

Štát pritom musí prostredníctvom samospráv vynakladať veľké finančné prostriedky na zabezpečenie sociálnych služieb pre obete tejto patologickej závislosti. Náklady samospráv na poskytovanie služieb v útulkoch a nocľahárňach pre ľudí bez domova sa pohybujú od 1500 do 2 000 eur ročne na jednu osobu. „SKCH nemá možnosť ovplyvňovať zákony. V našej každodennej práci už iba riešime tragické dôsledky jednotlivcov a rodín, ktorí sa na nás obracajú o finančnú či materiálnu pomoc často až vtedy, keď už je veľmi neskoro. Vidíme, že ruka v ruke s patologickým hráčstvom ide aj zvýšenie kriminality, s čím sme sa stretli v konkrétnych prípadoch, kedy sa zdĺžení ľudia, ktorí prehrali množstvo peňazí uchýlili aj ku kriminálnym činom,“ uzatvára Gumulák. Novela bude mať preto negatívny dopad nielen na jednotlivcov, ale dotýka sa celej spoločnosti.

Slovenská katolícka charita je najväčší neštátny poskytovateľ sociálnych služieb v SR. Prevádzkuje viac ako 220 zariadení a služieb z toho vyše 60 určených pre ľudí bez domova. Ročne charita pomôže na Slovensku takmer 90-tisíc ľuďom v núdzi.

Autor: Lukáš Melicher

Foto: Michal Fulier